Агросубсидии за над 1 млрд. € под въпрос заради липса на сертифициращ орган

В писмо до премиера шефът на фонд „Земеделие“ Мирослав Николов настоява България да поиска удължаване на срока за доклад, поискан от Брюксел до 30 юни

фонд ЗемеделиеБъдещи субсидии за земеделие на стойност над 1 млрд. евро могат да бъдат загубени. За това предупреждава в писмо изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Мирослав Николов. Писмото е адресирано до премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Зинаида Златанова и министъра на земеделието Димитър Греков, съобщава „Труд“.

„Изразяваме своите опасения, че предвид липсата на сертифициращ орган и проверки от негово име… са застрашени средства в размер на 489 193 972 евро (по Програмата за развитие на селските райони) и 559 224 435 евро (директни субсидии)“, се казва в писмото с дата 19 юни, цитирано от вестника.

Това е сумата на платени вече от октомври 2012 г. до октомври 2013 г. субсидии, които са възстановени от Брюксел на България. Впоследствие обаче одит от Главна дирекция „Земеделие“ откри нарушение в обществени поръчки по проектите. Европейските инспектори установиха, че има застъпвания на имоти. Средствата не са плащани на реалния производител, обработващ земята, а са превеждани и на двамата арендатори на съседните имоти, което е в разрез с правилата. Сериозни нередности бяха открити и при общинските проекти, където авансовите плащания бяха използвани от местните власти да трупат лихви в банките вместо за приключване на изпълненията.

След установяване на нарушенията от европейските одитори бе даден срок на България до 30 юни фондът да провери случаите и резултатите от проверките да бъдат потвърдени от сертифициращ орган.

Проблемът е, че проверките са завършили, но няма избран сертифициращ орган. До януари тази функция изпълняваше бе „Делойт одит“, а изборът на нов се обжалва от конкуренти. Затова Мирослав Николов предлага премиерът да помоли Брюксел срокът да се удължи.

Земеделският министър Димитър Греков посочва, че знае за такива „опасения, но за пръв път чува за писмото.

 

Leave a Comment