Проф. Андрей Пантев: Всички в тази зала сме дъновисти

В Историческия музей в Пловдив продължава честването на 150-годишнината от рождението на Учителя Беинса Дуно

проф. Андрей Пантев„Преди да вляза при вас ме попитаха: „Дъновист ли сте?“ Аз не съм дъновист, но мога да кажа, че всички в тази зала сме дъновисти, след като изпитваме глад за святост“. така започна лекцията си за учителя Петър Дънов историкът проф. Андрей Пантев. Честването на 150-годишнината от рождението на Беинса Дуно, както е духовното име на Дънов, в Пловдив е днес в Историческия музей. Зала „Съединение“ бе пълна с хора, насядали по столовете и стълбите към балкона, както и с правостоящи.

„Тази зала се оказа препълнена, а аз съм я виждал Петър Дъновполупразна при национални събития“, вметна Пантев. „От Сан Франциско до бреговете на Северно море името на Петър Дънов е по-известно отколкото имената на нашите политици“, каза историкът. И си припомни, че в кампуса на Лос Анджелис попаднал на човек, който се наричал дъновист без да знае къде е България. „Учението му е космополитно“, обобщи професорът. „Дънов беше едновременно и патриот, и човек на света.“ Андрей Пантев призна, че проповедите на Учителя Дънов са до леглото в спалнята му. И когато ги отвори попада в по-добър, по-мъдър, по-чист и дори музикален свят.

Ослен лекцията на проф. Пантев, в програмата са включени тематични изложения, както за цялостното дело на Учителя, така и за по-важните практически направления от неговото многопосочно духовно наследство – природосъобразния и здравословен начин на живот, практикуването на паневритмия и методите му за възпитанието на децата.

Честването на юбилейната година от рождението на Учителя ще продължи в следобедните часове с концерт по музика на Учителя, в който ще участват водещи изпълнители, като Йоана Стратева, Магдалена Далчева и Стефан Далчев и трите сестри Гергинови, млади, но големи оперни таланти, вдъхновявани напоследък от музиката на Петър Дънов.

 

 

Leave a Comment