19 агро организации се обявиха за „тавани“ при директните плащания

В документа се призовава земеделският министър да заяви в ЕК желание за орязване на субсидиите за най-големите фермери

Позиция относно прилагането на Регламент /ЕС/№1307/2013 за установяване на правила за директните плащания на земеделските стопани“ разпространиха в медиите няколко браншови организации. Под документа са се подписали 19 председатели на земеделски съюзи и асоциации.

„През 2007-2013 г. с бързи темпове се преструктурира и концентрира българското селскостопанско производство, но се разви основно монокултурно земеделие за сметка на отрасли с по-висока добавена стойност, каквито са животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството.“

„… Ние призоваваме министъра на земеделието и храните да заяви пред ЕК желание за въвеждане на „тавани“ за директните плащания на земеделските стопани в България.“

„Ние, представителите на по-долу изброените организации, считаме, че само с изразяване на ясна позиция на България в ЕК по отношение на горния праг на директните плащания, би могло да има по-справедливо разпределение на средствата за земеделие у нас“, се казва в позицията.

„По този начин ще се окаже необходимата помощ и подкрепа на хиляди земеделски стопани, които не се занимават със зърнопроизводство, а отглеждат животни, зеленчуци и овощни дървета.“

Под Позицията са се разписали представители на Национална асоциация на оранжерийните производители в България, Асоциация „Биопродукти“, Съюзът на градинарите, Съюз на дунавските овощари, Национална асоциация на животновъдите, Добруджански овощарски съюз, Асоциация на млекопроизводителите „Тракия милк“, НАММП – Стара Загора, Сдружение „Старият Балкан“, СНЦ ОРАПОБ, НСМСФП, Съюз на производителите на етерично-маслени култури, Съюз на овощарите, Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели, Национална асоциация на картофопроизводителите, Българска асоциация на фермерите, Национална асоциация на младите фермери, НАЖЗ – Струма 2012 и Сдружение за отглеждане и развъждане на маришките овце. 

Европейската комисия и Европарламентът настояват да се въведе задължителен таван от 300 000 евро на един земеделски производител за преки плащания. Според проекта намалението на субсидията дори започва още от 150 000 евро. Редукцията до 200 000 евро е 20%, от 200 000 до 250 000 евро – 40 на сто, а от 250 000 до 300 000 евро 70 процента.

Въвеждането на таван от 300 000 евро субсидии на земеделски производител е един от най-спорните въпроси в правилата за подпомагане през следващия програмен период 2014-2020 г. Много от държавите в ЕС не искат таванът да е задължителен, а доброволен.

За 2014 г. предлаганият таван от 300 000 евро на фермер няма да се прилага в България. Но предложението за въвеждане му не е отпаднало.

Ето и втората страница на Позицията:

pozicia

Leave a Comment