12 август: Цветан Василев става на 55. Свещи ли ще духа, в ареста ли ще влиза?

Човекът, който знае как да прави пари и как с тях да купува власт ще празнува в неизвестно убежище, наречено Австрия

Цветан ВасилевДнес банкерът Цветан Василев става на 55 години. Още преди месец някои медии сензационно разкриха: Василев ще бъде арестуван на рождения си ден! Миналата година на този ден електронният вестник с абревиатура „Пеевски иска да каже“ изстреля с огромни букви: „Цветан Василев и Сорос родени на една дата“. (По това време банкерът и Пеевски все още бяха партньори.) Е, и? Така преминава световната слава – Sic transit gloria mundi!

Колко души ще поздравят днес Василев? Въобще колко хора знаят къде е той? Защото „Австрия“ сигурно е синоним на „убежище“ особено след издаването на европейската заповед за задържането на Василев в края на юли. Въпросът не е дали има хора, които биха му пожелали да стигне до върха и да продължи нататък. Такива има, защото Василев е щедър дарител, и те дори направиха Граждански комитет. Хиляди българи работят в неговите фирми, а днес работодателят им има рожден ден. Въпросът е друг: Ще се завърне ли някога в България банкерът, който знаеше как да прави пари и как с парите да купува власт? Василев има толкова силни врагове на власт, че всъщност държавата му е враг.

Биографията му показва, че е изключително ерудиран. Завършва „Външна търговия“ в Социално-икономическия факултет на университета в гр. Лодз, Полша. После през 1985 г. Международни икономически отношения във ВИИ „Карл Маркс (сега УНСС). След това става научен сътрудник в Института по международна икономика и пазарни проблеми в научното направление „Ефективност на външноикономическата дейност“. Но през 1992 г., когато е на 33, някой (кой?) му подава ръка и Василев основава финансово-брокерските компании „Бромак“ и „Фина С“.

„От 1995 г. до 1999 г. е началник на управление „Валутни операции и ликвидност“ на ЦКБ, като от 1997 г. е и член на съвета на директорите на банката. За кратко е началник управление „Пазари и ликвидност“ в ТБ България инвест (сега Банка „Алианц България“). От средата на 2000 г. Василев е Председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка АД, а от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката и Председател на нейния Надзорен съвет. Съпруга на Цветан Василев е проф. д-р Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика“ в Университета за национално и световно стопанство в София (УНСС)… Цветан Василев има редица специализации в областта на финансовия и банковия мениджмънт. Владее английски, френски, руски и полски език.“ Това пише в сайта на Корпоративна търговска банка за Цветан Василев. Сайтът съществува още и дава отпратка към личната електронна страница на банкера. Сред последните му обръщения е това към ФК „Ботев“ от 5 август т.г.

„Скъпи привърженици на ФК „Ботев Пловдив“, Поздравявам ви с представянето на „Ботев“ в настоящото първенство в „А“ група, което е повече от достойно… Моите корени са здрави, а принципите ми — устойчиви. По света се уважават хората, които създават, а не които рушат. Дълбоко вярвам, че истината е на наша страна! Аз ще продължа да се боря заедно с моите колеги за това! Смятам, че не е далече времето, в което ще мога да бъда полезен на любимия БОТЕВ.“ Това пише Цветан Василев, но по думите на фенове на „Ботев“ отборът се разпада, заплатите за футболистите главоломно се срутват, любимците бягат.

Пострадалите вложители в КТБ вчера протестираха пред Централната банка

Пострадалите вложители в КТБ вчера протестираха пред Централната банка

На 55 години Цветан Василев е бит от модела на власт, който създаде или поне – в който участваше. Той въобще не е библейският Йов, по-скоро е Самсон с отрязани коси. За съжаление обаче във вихъра на рушащата се империя с център КТБ попаднаха стотици хиляди вложители и фирми.

Сигурно всяка дума от интервюто, което Василев даде наскоро пред Новините.бг е истина. В него той казва: Корпоративна търговска банка“ АД и аз сме поставени в тази ситуация в резултат на перфектно организиран план с участието на определени медии, а също и на служители на българската прокуратура и Българската народна банка, които се използват като инструменти от определени български политически кръгове…. Видимата част от плана включва унищожаването на КТБ и моята репутация, както и придобиването на примамливи активи на КТБ, които могат да бъдат продадени на инвеститори, по техен избор. Невидимата част от плана е опит да се заличат дълговете на определени лица, подкрепени от тези политически кръгове.  КТБ е системна банка за България: тя е четвъртата по големина банка в страната, със стотици хиляди индивидуални и корпоративни клиенти. Какво ще правят индивидуалните вложители до септември, след като не разполагат с парите си? Какво ще правят фирмите, когато парите им са блокирани? КТБ обслужва около 12 на сто от БВП на страната… БНБ може да е нарушила собствените си разпоредби от 20 юни, тъй като се твърди, че е изтеглила повече от 30 млн. лева на 25 юни. Тази сума е била депозирана от държавния фонд, който гарантира депозитите на гражданите. Твърди се, че БНБ може да е изтеглила пари и на 20 юни, когато беше предложен надзорът. Това повдига въпроси за истинската им мотивация в тази ситуация: дали те въобще са възнамерявали да оздравят Корпоративна търговска банка?… Корпоративна търговска банка е проектът на живота ми и аз винаги твърдо съм стоял зад него. Защо да правя нещо, което би изложило на риск собствения ми бизнес? От 2011 г. съм се отказал от близо 100 милиона от дивиденти в подкрепа на банката. Печалбата на КТБ за последните три години от над 190 млн. лева е вложена в капитал, тъй като всички основни акционери предпочетоха да подкрепят растежа на банката, вместо да се възползват от своите дивиденти.

Но също така сигурно е вярна всяка дума и на Татяна Дончева, която през октомври 2013 г. каза в едно сутрешно интервю: „Станишев даде тази партия на концесия. КТБ слага министрите. Стоя зад думите си. Тези министри са минали през филтъра на тази банка.”

И не само тези министри, и не само министрите. И не само през 2013-а, а далеч по-рано.

Често имената на Цветан Василев, Делян Пеевски и Ахмед Доган вървяха като сплав, която и

Протестите срещу Пеевски и правителството бяха най-вдъхновяващото  нещо през 2013

Протестите срещу Пеевски и правителството бяха най-вдъхновяващото нещо през 2013

алхимиците не могат да разделят. Но какво се случи с тази троица в последните 18 месеца? Един младеж опря пистолет в главата на Доган. Пеевски стана център-лидер на протестите миналата година. (О, да! Колкото и да е парадоксално той е лидерът, защото името му обедини протестиращите, а сред тях друг лидер не изпъкна.) Цветан Василев пък бе третата и най-вътрешна паднала крепост. Когато и тя рухна правителството се разпадна. Какво значение има, че заговорът бе направен от вътрешни на кръга хора! Въпрос на време е когато подредиш плочките на доминото и бутнеш първата, последната също да падне.

А само преди няколко месеца ситуационният план изглеждаше съвсем различно. Вестник „Банкер“ раздаде на Никулден годишните си награди. Най-голямата – „Банкер на годината“, връчи на Цветан Василев. В интервю по този повод вестникът попита победителя: „Какви са очакванията ви през следващата година както в професионален, така и в личностен план?“ А Василев отговори: „Очаквам да затвърдим нашето място сред водещите банки и да има известно раздвижване в реалния сектор.“

 

 

Leave a Comment