Европейските фермери ще бъдат компенсирани със 125 милиона € заради руското ембарго

От пазара ще бъдат изтеглени нетрайни плодове и зеленчуци, които ще се раздадат благотворително

плодове и зеленчуциЗагубите на европейските фермери от руското ембарго ще бъдат компенсиран със 125 млн. €. Това реши днес Европейската комисия, предаде агенция „Франс прес“. С тези средства ще бъдат изтеглени от европейския пазар нетрайни плодове и зеленчуци,  за да се предотврати спад на цените, обясни говорителят на Еврокомисията по селското стопанство Роджър Уайт. Изкупената с бюджетни средства земеделска продукция ще се раздаде безплатно в детски и благотворителни учреждения.

50% от разходите ще отидат по изтеглянето на стоката от пазара. Освен изкупуването на продукти, Еврокомисията обсъжда възможността да организира продажбата на селскостопански стоки за промишлени цели.

Очаква се това да се случи до няколко седмици, като мерките ще се прилагат със задна дата от днес, 18 август, и ще останат в сила до края на ноември. От помощта ще се възползват най-вече големи доставчици на нетрайни плодове и зеленчуци за Русия като Полша, Литва, Белгия и Холандия.

Продуктите, за които се отнасят мерките, са домати, моркови, зеле, чушки, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, червени плодове, десертно грозде и киви.

Миналата седмица Еврокомисията подкрепи производителите на праскови и нектарини, увеличавайки от 5 на 10% дела на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара и раздадена безплатно. ЕС компенсира фермерите за непродадените плодове и планира да предостави и допълнителни средства за реклама.

В петък тази седмица експертите ще обсъдят отново развитието на ситуацията на европейския селскостопански пазар, след като Русия забрани вноса на европейска селскостопанска продукция.

Leave a Comment