Енергийният министър иска оставката на трима от ДКЕВР

Задълженията на НЕК са 2.9 млрд. лв., а до юли 2015 може да стигнат 4 млрд. Днес бе формиран Енергиен борд към МС

Оставките на членовете на ДКЕВР Боян Боев, Еленко Божков и Лиляна Младенова е поискал

Васил Щонов

Васил Щонов

енергийният министър Васил Щонов, стана ясно на пресконференция след заседанието на правителството. Те са отговорили, че ще си помислят до четвъртък. „Бих поискал още оставки, ако зависеше от мен“, каза още министърът.

Според него в ДКЕВР трябва да влязат истински експерти. „Ние сме в нарушение на Третия енергиен пакет, ако регулаторът се изказва политически“, заяви от своя страна Екатерина Захариева – служебен вицепремиер по икономическа политика и служебен министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране.

Регулаторът трябва да регулира, а политиката се прави от Министерския съвет и Народното събрание, смята Захариева.

По-рано днес бе създаден Енергиен борд към правителството. По думите на премиера проф. Георги Близнашки състоянието на сектор „Енергетика“ е тежко, задълженията на НЕК са огромни и са необходими спешни мерки. Трябва да бъде разработен и нов ценови модел за определяне на цената на електроенергията. Премиерът беше категоричен, че драстичен скок на цената на тока е неприемлив и трябва да се търси плавно повишаване, за да бъдат ограничени негативните ефекти за потребителите.

Задълженията на НЕК към 30 юни са 2.9 млрд. лв., като прогнозата е до края на юни идната година те да нараснат с още поне 900 млн. лв. Това означава, че към средата на следващата година задълженията на НЕК ще бъдат близо 4 млрд. лв., информира министър Щонов.

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще бъде председател на консултативния орган. Предстои Енергийният борд да проведе първото си заседание следващата седмица. Очаква се да бъде извършен анализ на състоянието на енергийния сектор и да бъдат предложени спешни мерки и насоки за устойчиво развитие.

 

Leave a Comment