Само един фермер от Пловдивска област е кандидатствал за компенсации

За компенсации за непродадената през август продукцията се подават заявления до края на седмицата

ябълките на АУСамо един фермер от Пловдивска област е подал заявление за получаване на компенсации заради забраната на Русия да внася аграрни стоки от Европейския съюз. Това съобщи пред АгроПловдив областният шеф на земеделската дирекция Ружди Салим. Вчера бе първият ден за прием на документи по европейската схема.

Кандидатът е производител на ябълки.

Ружди Салим не предостави информация от коя община е фермерът, за какво количество кандидатства и по какъв начин ще пласира продукцията си – дали като дарение, дали като фураж за животни или смята да пристъпи към унищожаване на ябълките.

Директорът обеща повече данни утре, когато областната дирекция ще изпрати информация до земеделското министерство за подадените в Пловдивска област заявления. „Ще подготвяме отчетите два пъти в седмицата – в сряда и петък“, посочи Салим.

Няма краен срок за кандидатстване по схемата за компенсации, казано е че тя ще работи до изчерпване на отпуснатите на страната финансови средства.

Има обаче краен срок за изтеглената от пазара продукция, обрана през август. Той, по думите на Ружди Салим, е до 4-5 септември.

 

Leave a Comment