Пчелите още не са изгонили търтеите, лятото продължава

Николай ГайдовПчелите още не са изгонили търтеите. А това означава, че лятото според тях продължава, обясни пчеларят от пловдивското общинско дружество „Акация 1899“ Николай Гайдов. 

Поведението на работничките е съобразено с възможностите за медоносна паша, поясни той. Тази година например заради дъждовната пролет, която не им позволи да летят и работят, през месец май пчелите изгониха търтеите от кошерите. След това обаче ситуацията се стабилизира и мъжките насекоми останаха в семействата. При суша, бедна паша и дъжд работничките вземат мерки да сведат „разходите“ до минимум, което засяга и търтеите. Същото се случва, когато пчелите започнат да се зазимяват. В момента пчеларите все още наблюдават мъжките насекоми в кошерите. А това е знак, че дейността на работничките продължава.

Пашата вече е оскъдна – събира се от магарешки бодил, люцерна, див фий. Направеният сега мед ще остане за зимна храна на семействата.

Пчеларите от „Акация 1899“ се стягат за традиционния базар, който ще се открие на 12 септември пред Централна поща в Пловдив. Той ще продължи десет дни, а пловдивчани и гостите на града ще могат да си закупят истински мед от 12-те производители, които ще участват в изложбата.

Leave a Comment