Ако КТБ се фалира, ще посоча малкия отбор, който я дестабилизира

В моето семейство авторитетът на прокуратурата е нулев, каза Иван Костов

„В случай на допускане на фалит на Корпоративна търговска банка (КТБ), ще посоча виновните. Те не са много. България се оказа дестабилизирана от хора, които са на високи политически и институционални позиции. Движат се като отбор.“ Това заяви по бТВ тази вечер бившият премиер и председател на ДСБ Иван Костов.

Според него оцеляването на КТБ не бива да се приема каИван Костово жест към акционерите в банката, а като начин за спасяването на икономиката, общините, вложителите. Акционерите, които са причинили банковата криза, трябва да си получат заслуженото – да не бъдат допускани отново в банковата сфера.

Костов е убеден, че данъкоплатците ще пострадат много повече при фалит отколкото при оздравяване на Корпоративна търговска банка. Цената на първия вариант е около 5,5 млрд. лв., а на втория – около 2,4 млрд. лв. със заем.

 

„Георги Близнашки говори непредпазливо и невярно“, коментира Костов изказването на премиера, че БНБ си е „затваряла очите“ не само за КТБ, но и за други банки.

Запитан дали се чувства заплашен от изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, че някои от най-усърдните защитници на КТБ са получавали пари от Цветан Василев и че това е документирано и го има между кориците на делото, Костов отговори: „В моето семейство авторитетът на прокуратурата е нулев.“ От години прокурорите не правят обвинения, а унижават хората. „Хайде да не говорим за него (Цацаров)“, предложи събеседникът на Цветанка Ризова, като преди това каза, че името му не е „между кориците на делото“.

По повод персоналните уволнения, наложени от служебното правителство, Иван Костов заяви, че те са нищожни на фона на важната работа, която трябва да се свърши – осигуряване на честни избори и актуализацията на бюджета. В това отношение министрите на финансите и на вътрешните работи се справят добре, според него. Поскъпването на тока за битовите абонати е добре да стане през мандата на служебното правителство, защото е много по-логично „горещите картофи“ да бъдат извадени от кабинет с мандат от два месеца. „Той трябва да бъде насърчен да поеме тези отговорности“, смята Костов.

Leave a Comment