Агрометеорологът: Очакват се слани в края на седмицата

Надежда Шопова

Надежда Шопова

Близо 60 литра дъжд ще се изсипят в Пловдивско между четвъртък и неделя
„Условия за падане на слани ще има в края на седмицата, когато на места живакът на 2 метра височина ще падне около и под 0 градуса. Това означава, че ако сланите са вследствие на ясно време и радиационно изстиване, то долу, над почвената повърхност температурите ще са още по-ниски“, съобщи на АгроПловдив агрометеорологът Надежда Шопова. Според нея обаче първите слани най-вероятно няма да да много интензивни и продължителни. „Ще можем още дълго да се радваме на есенните хризантеми“, предположи агрометеорологът.
„Въпреки това, за да се избегнат всякакви рискове, остават актуални ежедневните синоптични прогнози. Съобразно очакваното развитие на времето остава готовността да бъдат прибрани лимоните и саксиите с цветя. Предполага се, че основната земеделска продукция от късни зеленчуци, ябълки, круши и грозде вече не е на открито. Разбира се няма никакъв проблем за орехите и главестото зеле, които ще останат на полето. И пак казвам, основен индикатор за спешни мерки остават локалните синоптични прогнози“, добави Надежда Шопова.
Агрометеорологът посочи още, че по статистически данни средните дати на настъпване на мразовете наесен в района на Пловдив са между 24 октомври и 8 ноември.
Според прогнозата на „Синоптик.БГ“ над Пловдивска област в края на седмицата ще се изсипят близо 60 литра дъжд. Преваляванията ще започнат в четвъртък, 23 октомври, като постепенно ще се усилват, а най-дъждовно ще е в събота, когато се очакват 51 литра на квадратен метър.
слана

Leave a Comment