При беритбата на рози, череши и грозде работниците масово „боледуват“

Болнички листове "валят" в сезона на беритбите

Болнични листове „валят“ в сезона на беритбите

85 на сто от работодателите в Асоциацията на индустриалния капитал в България се оплакват от работниците и служителите си, защото всеки ден 20 на сто от персонала по някакви причини не идва на работа. Така  председателят Васил Велев коментира пред БТА национално изследване на Главна инспекция по труда.

Велев посочи и друг феномен. Масовите „епидемии“ обхващат работниците в България по гроздобер, розобер или при беритба на череши. Тогава българските труженици си взимат по три дни болнични, платени от работодателя, за да свършат личната работа.

Малко над 65 на сто от българските работници се стресират заради претоварване с работа, на 40.5 на сто не им стига времето, а над 20 на сто са изложени на психически или физически тормоз по време на работа, сочат данните от изследването.

Половината от работещите у нас мислят, че стресът не се контролира там, където работят, и само 9 на сто смятат, че се извършва добър контрол.

Относително най-болни вследствие на работа са наетите в секторите образование, хуманно здраве и социална работа, добивна промишленост. Най-малко се оплакват от здравословни проблеми в секторите селско, горско и рибно стопанство, търговия, ремонт на автомобили и административни и спомагателни дейности, сочат резултатите от национално изследване на Главна инспекция по труда от 2012 г.

 

Leave a Comment