Малки пазари за малки фермери – sold

„Алвес“ трябва да изгради до края на годината 3-дневни малки тържища за производители в 4 градове
Проучване установи, че едни и същи фирми и лица често се оказват победители в обществените поръчки на агроминистерството
малък пазар

3-дневните пазари за производители ще са в Благоевград, Казанлък, Димитровград и Бели извор, Ардино

Обществената поръчка на Министерството на земеделието и храните за организиране на фермерски пазари е спечелена. Фирма „Алвес“ е победител за изразходването на 110 000 лева за организиране на 3-дневни пазари в 4 градове от Южна България, съобщи сайтът на в. „Капитал“, позовавайки се на Регистъра на обществените поръчки. Средствата са осигурени от Програмата за развитие на селските райони.

Пазарите ще бъдат организирани до края на годината в Благоевград, Димитровград, Казанлък и с. Бели извор, в общ. Ардино. На първите две тържища ще се предлагат плодове и зеленчуци, в Казанлък – билки, биопродукти, цветя, гъби и билкова козметика. В с. Бял извор ще участват животновъдите.  Броят на щандовете ще е общо поне 57, тоест по 15 на пазар.  От „Алвес“ се очаква да определят местата, да наемат терен, пазарни маси, да осигурят складове и паркинги. Планирано е и участие на експерти, които да информират за европейските фондове.

От МЗХ са посочили, че победителят е избран, защото „комплексната оценка“ на „Алвес“ е била по-висока. В конкурса са участвали общо три кандидата.

Все още се обмисля дали организаторите да поемат транспортните разходи на фермерите, как да бъдат поканени да се включат и на кои дати да се организират пазарите.

Проучване на „Капитал“ показва, че „Алвес“ – фирма за счетоводство и одит, е собственост на Александър Михайлов и Кирилка Гроздева–Михайлова. Свързани с нея сдружения и компании често са печелили поръчки на земеделското министерство, като в част от случаите дори не се е стигало до тръжна процедура, а ведомството е подписвало договорите без обявление.

„Алвес“ притежава 50% от сдружението „Си Ей Пи – Реформ“, на което в края на 2012г. МЗХ е дало без състезание поръчка за 474 290 лв., с които да организира информационна кампания за агроекологични плащания.

Другият акционер в „Си Ей Пи – Реформ“ – „Тренд глоуб“, е еднолична собственост на Николай Папанов.  Папанов пък е управлявал няколко сдружения, които в последните месеци са печелили търгове на земеделското министерство.

В края на 2011 г. консорциум „Устойчиво земеделие за България и Европа“ с управител Папанов, е спечелил 661 200 лв. по обществена поръчка за изработване на общо 24 телевизионни рубрики по 5 минути отново по ПРСР. В консорциума са участвали „Вирус креатив студио“ и ЕТ „Агроформ-Татяна Николчева“. По този търг минималното условие за участниците е било да имат поне 2.04 млн. лв. оборот (общ, ако са консорциум.

ЕТ „Агроформ–Татяна Николчева“ е участвала и в други обединения, избирани да изпълняват поръчки на земеделското ведомство. Едно от тях е „Консорциум Евроинфо“, отново управлявано от Папанов. През 2010 г. сдружението е спечелило поръчка за изработване и излъчване на 5–минутна телевизионна рубрика, която да дава информация по Програмата за развитие на селските региони. Стойността на договора е била 608 160 лв. (без ДДС). „Евроинфо“ е било единственият кандидат. Условията за тази поръчка са били силно ограничителни. Кандидатите е трябвало да имат поне пет подобни предавания, клипове или рубрики, сходни с конкурса, и поне едно от тях да е било излъчено по национална или регионална телевизия. Освен това е трябвало да има минимум 1.9 млн. лв. общ оборот за трите години между 2007 и 2009 г. включително.

През 2011 г. друг консорциум, управляван от Николай Папанов, е бил избран да направи два филма за популяризиране на програмата за селските региони срещу 429 700 лв.

Leave a Comment