Галактион Старозагорски отказва да получи 1.2 млн. лв. по ПРСР за два храма

Парите могат да изгорят, ако владиката не открие банкова сметка за превеждането им до края на седмицата

Старозагорската митрополията отказва да получи 1.2 млн. лв. по два спечелени проекта от Програмата за

Храмът в Обручище

Храмът в Обручище

развитие на селските райони 2007-2013 (ПРСР). Те са по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места“ и са за ремонта на храмовете „Свети архангел Михаил”в селата Обручище и Мъдрец в епархията, съобщава в. „Старозагорски новини“ днес.

На 8 октомври 2013 г., владиката Галактион е разпратил до църковните настоятелства и игумените на манастирите специално Окръжно „за знание и изпълнение”, с която се забранява използването на европари за ремонт и възстановяване на черквите. Това бил решил на заседание Епархийският съвет няколко дни по-рано. Според участвали в заседанието основната причина била в необходимостта настоятелствата да си осигурят съфинансиране, което се оказало непосилна задача. Други обаче твърдят, че Галактион не искал да се обвързва по никакъв начин със средства, идващи „от Запад”.

Миряни от двете села чакат от началото на седмицата среща с митрополита, за да се опитат да го убедят да открие сметка, по която фонд „Земеделие“ да преведе въпросните 1.2 млн. лв. за ремонта на храмовете с над 150-годишна история. В края на седмицата изтича срокът, в който трябва да бъде разкрита сметката, в противен случай парите „изгарят”, а черквите ще продължат да се рушат.

Кметът на Обручище Илия Марков обяснява, че преди година митрополитът благословил начинанието, но сега се е отметнал и настоявал спечелените средства да бъдат депозирани по нарочна сметка на името на Старозагорската митрополия в банка ДСК. 

В отговор на въпроса възможно ли е средствата да бъдат преведени на сметката на Митрополията – Фонд „Църкви и манастири”, а не на църковните настоятелства, фонд „Земеделие дава отрицателен отговор. “ В договора е одобрена банкова сметка, която е на името на кандидата, а в случая на името на църква „Св. Архангел Михаил” в с. Обручище и църква „Св. Архангел Михаил” в с. Мъдрец. Епархията не е кандидат по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” и исканата от Старозагорския митрополит молба не може да бъде уважена. През март 2014 г. в ДФ „Земеделие” чрез председателите на църковните настоятелства са входирани молби за промяна на банковата сметка, одобрена в договорите за финансова помощ. Молбите на кандидатите са уважени и към договорите са подписани анекси, в които исканата промяна е отразена. Съгласно чл.121, т.9 от Устава на Българската православна църква, Епархийският съвет „разрешава сключването на придобивни сделки, договори за заем, наем, аренда, рента и други договори”.

До този момент в ДФ „Земеделие” не са постъпили одобрени от Епархийския съвет анекси за промяна на банкова сметка. В случай, че същите не бъдат одобрени, ДФ „Земеделие” няма да изплати одобрената финансовата помощ”.

Leave a Comment