Католическата църква създава наркокомуна в Раковски

При лечението ще се прилагат две златни правила – молитва и работа

Комуна за лечение на наркомания и други зависимости ще бъде създадена в Раковски, област Пловдив. Проектът на Софийско-Пловдивската епархия на Католическата църква е в съвсем начален етап. Дали ще се изпълни, зависи от Божието провидение, каза пред АгроПловдив отец Димитър от храма „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски.

Отец Димитър обясни, че комуната ще бъде част от мрежата, създадена от сестра Елвира в Италия преди доста

Отец Димитър

Отец Димитър

години. Моделът на лекуване се е разпространил из почти всички континенти. Той включва две златни правила – молитва и работа. В Хърватско е най-близката до България подобна комуна.

„Не е нужно зависимите да са от католическата вяра. Не е нужно и да са вярващи“, посочи отец Димитър. „Молитвите не са задължителни, болните сами трябва да стигнат до тях.“ Католическият свещеник обаче е убеден в лечебната им сила. В началото, когато сестра Елвира е създала първата подобна комуна в Италия, тя се молела сама за страдащите от наркозависимост хора. Постепенно към нея започнали да се присъединяват и лекуващите се.

Комуната в Раковски няма да е само за наркозависими, но и за лечение на всякакви други зависимости. Като алкохол и хазарт, например.

В началото ще се намира в къща в село, което е близо до Раковски. После трябва да се премести в града върху друг имот на Католическата църква, който се нуждае от строителни дейности.

Отец Димитър призна, че е възможно да има съпротива от страна на местните хора. Той обаче вярва, че когато населението разбере, че зад проекта стои Католическата църква, ще бъде по-благосклонно и християнски състрадателно.

Големият проблем пред проекта е да се намерят хора, които са живели в такива комуни, излекували са се и са решили да предадат опита си на други хора, изпаднали в бедите на зависимостите. „Обикновено тези, които са се изцелили, се връщат в реалния живот и не поглеждат назад“, поясни отец Димитър. Затова той смята, че бъдещето на комуната е в Божиите ръце. „От наша страна ще направим всичко необходимо. Но само ако Той реши – ще стане“, завърши разговора отец Димитър.

Leave a Comment