След 3000 години шафранът стигна до България

Как се отглежда реколта от една от най-скъпите билки в света – шафрановия минзухар? Той се използва в готварството като подправка, някога е служил и за оцветител, а освен това има както лечебни, така и козметични свойства. Често се фалшифицира като се свесва с други билки. Придава светлооранжев цвят на гозбите, а като негов евтин заместител се сочи куркумата. На вкус е горчив и мирише на сено. Данни за шафрановия минзухар са датирани отпреди 3000 години. Сравнително отскоро той най-после стигна до България. (За растението и възможностите да вирее у нас виж ТУК)

Изисквания на растението

цвят от шафранов минзухарБилката се нуждае от пряка слънчева светлина, като сянката не му понася. Най-добре е да се засажда в полета, които са наклонени на юг, което осигурява максимално излагане на слънце. В Северното полукълбо луковиците на шафрана се садят през юни, но може и до септември. Те се засаждат на дълбочина 7 до 15 см и на разстояние една от друга – 2-3 см.  Луковиците, засадени по-дълбоко, дават по-малко цветни пъпки и дъщерни луковици, но полученият шафран е с по-високо качество.

Шафрановите минзухари се нуждаят от ронливи, рехави, с ниска плътност, добре напоени и добре оттичащи се глинено-варовити почви с високо органично съдържание.

Добив и цени 

След летуването луковиците образуват тесните листа и започват да пъпкуват през есента. Едва през октомври (в Северното полукълбо) започва цъфтенето. Цветовете се берат рано сутрин, защото бързо увяхват след пладне. Растенията цъфтят в светло виолетов до бледо морав цвят в продължение на десетина дни. Добивът от декар е 2 кг сух цвят. 

За подправка се използват трите червени близълца, заедно с част от шийката, където те се свързват с растението.

Поле с шафран в Азия

Поле с шафран в Азия

Приблизително 150 цвята са нужни за 1 г сух шафран; за производството на 12 г сух шафран (72 г пресен), е необходим 1 кг цветя. Един прясно откъснат цвят дава приблизително 0,03 г пресен или 0,007 г сух шафран.

Средната изкупна цена на килограм шафран(подправка) за Европа е между 1500- 3200 евро. Цената варира според качеството и сортовете. На дребно един грам сух шафран в магазините струва между 6 и 24 едро. 

Хасан Тахиров обаче споделя пред zaman.bg, че килограм сушен шафран върви от 15 000 до 30 000 лв. (Цената не се потвърждава от други източници – б.р.)  Най-големият купувач са арабските държави, които използват близълцата за подправка на пилафа. Козметичната компания Нивеа, както и фармацевтични фирми са другите големи купувачи. Засега предлагането на шафран на международния пазар задоволява едва 20% от нуждите, според Тахиров.

Опит от първо лице

Производител на шафран от Плевен споделя опита си във фейсбук страницата www.facebook.com/bgshafran:

„Гледам шафран в България, по-точно в региона на Плевен, от 2011 г., като през тези години трупах опит

Луковици от шафран

Луковици от шафран

паралелно и от една шафранена кооперация в Испания на място.

Първо, искам да кажа, че има два основни начина на отглеждане: Европейски и Арабски .

Европейският шафран се гледа на лехи, като на всяка 3-та година луковиците се изваждат и разсаждат наново. Така цветовете си остават едри и хубави, а качеството на шафрана е високо (най-скъпият шафран е „Ла Манча“ и се характеризира с дългите си и тънки тичинки ).

Арабското гледане на шафран, може да се каже, е малко по-мързеливо. Шафранът е засят толкова нагъсто, че всичко е като поляна. Луковиците не се пресаждат и с годините се размножават прекалено много, че буквално са една до друга. Дори и трева е трудно да поникне между тях. Цветовете не могат и нямат пространството да се развиват добре. Отделно от това при беритба буквално се ходи по тях, а това рефлектира и на качеството (тичинките на арабския шафран са къси и дебели) . Не съм запознат добре с гледането на шафран в Иран и Индия, затова ще обясня как се гледа в Испания , прибавяйки и моя опит от България:

Луковиците на шафрана се засаждат на 10-15 см. дълбочина. Аз лично ги засаждам на 10 см. Правя бразда около 6-7 см. дълбока и нареждам луковиците през 2-3 см. След това загребвам, за да стане на леха, след което луковиците ми са на дълбочина около 10 -12 см.

Разстоянието между редовете е 35-40 см .

Саденето е подобно на саденето на арпаджик . Няма нужда да се полива след засаждане, в Испания препоръчват поливане един път месечно, но само при голяма суша. Аз все още не съм поливал, тук си вали достатъчно и то не само един път в месеца. Хубаво е преди засаждане да се третира терена срещу плевели .

Луковиците се вадят за разсаждане началото на май месец и трябва да се насадят до края на юни, за да имате добър цвят есента. Все пак, може да садите до края на септември- началото на октомври. Няма да имате цвят, но луковиците ще презимуват и следващата година ще са се размножили от 3 до 5 луковички за бройка- колкото по-студена е зимата, толкова по-добро е размножаването им.

Средата на септември излизат листенцата на минзухара, а цъфтенето започва средата на октомври и до началото на ноември си има цъфнали минзухари. 

Понеже съм живял в Испания , знам че прекупвачите които минават по селата да изкупуват от хората шафран купуват от бабите, които си гледат в градинките за по 1800- 2000 евро килограм подправка като максимум, така че лесни пари няма . Колко луковици са в 1 декар? Отговарям: за 1 декар отиват средно 700 кг луковици , аз нямам такива количества да предлагам за декари , защото са тонове луковици. Мога да дам информация за цени на килограм в Европа – средно са между 12 и 24 евро за кило на едро луковици.“ 

8 Comments

 1. Вихрен казва:

  продавам луковици за шафран 0884762310

 2. sidika казва:

  Hasan tahirov ot kırdjali ot facebook bamerete ako istate

 3. sidika казва:

  Kupuvaiti ot hasan tahirov ot facebook

 4. stoianova казва:

  tarsq da si kupq lukovici i ako ima semena

 5. stoianova казва:

  ot kade moga da si kupq lukovici ili semena

 6. Росица Давидкова казва:

  От къде да закупя 1 кг. Луковици

 7. СТОЯНОВ казва:

  Как да се снабдя с малко луковици?

 8. Ivan казва:

  Къде се изкупува???

Leave a Comment