Непотърсените ренти от ниви ще се съхраняват безсрочно до поискване

земяНепотърсените ренти от собственици на нивите, които се обработват, ще се съхраняват безсрочно в общините. Това предвижда промяна в Закона за земята, която подготвя Министерството на земеделието и храните, пише „Труд“.

От 2009 г. насам пустеещите земи се разпределят между фермерите, които от своя страна са длъжни да плащат ренти за тях в общините. Рентите се пазят в продължение на три години, след което се прехвърлят като непотърсени чужди приходи, към общинските сметки. С промяната на закона срокът за пазене на рентата отпада и собственикът може да си получи наемите за времето, през което са ползвани земите му.

„С поправките в закона ще запишем, че събраните ренти ще се съхраняват безсрочно в извънбюджетните сметки и общините занапред няма да ги придобиват по давност след 3 години“, каза министърът на земеделието Десислава Танева.

Около два милиона собственици на общо към 1.6 милиона декара ниви не се интересуват от земята си. Практиката показва, че арендаторите внасят по техните сметки наполовина по-малки суми от реалната рента за декар в региона.

Земеделското министерство е изготвило и новия ред за разпределение на общинските и държавни ливади, пасища и мери, като те приоритетно ще се ползват от животновъди в зависимост от притежаваните животни.

Leave a Comment