Д-р Сотир Марчев: Сърдечно болните да не излизат в студа

Обличайте се не с една дебела, а с няколко по-леки дрехи, носете шапка, не работете навън, не яжте месо

д-р Сотир МарчевСтудът повишава смъртността при хората със сърдечно съдови проблеми. На конференция през 2013 г. белгийски проучвания разкрили, че понижаването на външните температури с 10 градуса повишава смъртността при сърдечно болните със 7%. Това разказа тази вечер пред бТВ известният кардиолог доц. д-р Сотир Марчев. Той даде и съвети към хората със слаби сърца какво да не правят, когато навън е студено.

Ние сме топлокръвни и при студ съдовете в тялото се свиват, съответно кръвното налягане се повишава, пулсът става по-бавен, кръвта се сгъстява. Именно затова през зимата се регистрират най-много операции за поставяне на пейсмейкъри.

При ниски температури е най-добре хората със сърдечни проблеми да не излизат навън. Още по-лоша идея би била да излязат в студа, за да изринат снега например или пък да свършат друга тежка физическа работа. Ако все пак се налага да поработят нещо навън, удачното решение е да го свършат с почивки.

Другият съвет на д-р Марчев е, когато се обличат за излизане, сърдечно болните да не изберат една дебела дреха, а няколко по-леки, които са облекат една върху друга. Така ще осигурят въздушна изолация между различните катове дрехи. Той обясни причината за този модел с факта, че мокрото от изпотяване облекло престава да действа като топлоизолатор. И ако дрехата е само една, човек ще изстине, ще се свият кръвоносните му съдове и това ще увеличи товара на сърцето. Шапката също трябва да е задължителен аксесоар в облеклото при излизане навън.

Признаците за проблем със сърцето са потене, гадене, повръщане. Човек също така усеща тежест в гърдите, поясни кардиологът. Почувства ли някой от тези признаци, човекът трябва да позвъни до пет минути на 112, защото може да няма шеста, наблегна д-р Марчев. Когато пациентът показва къде го боли, посочва центъра на гърдите си с разтворени пръсти и така кардиологът разбира, че става въпрос за сърцето.

Лекарят отново припомни, че със солта не бива да прекаляват нито здрави, а още повече сърдечно болни хора. Още преди шумерите в днешна Варна са продавали най-скъпото злато – солта, пошегува се той. И тъй като в първобитния свят сол не е имало, с откриването ѝ тя се е превърнала в най-сладкото нещо. Сега вече сол има навсякъде, затова не прекалявайте с нея, посъветва докторът.

Месото също не бива да е предпочитана храна. Някога първобитният човек е преследвал дивеча, за да си набави храна и от десет животни, след които е тичал, е успявал да убие единайстото. Тоест, изразходвал е много енергия. А сега ние трябва само да бръкнем в джоба, за да си купим месо. По-разумно е, според д-р Марчев, да харчим пари за плодове и за зеленчуци, особено зелени, в този сезон.

Leave a Comment