Сигнал до Брюксел за доставката на ваксина срещу Син език

Според участници в процедурата на БАБХ условията са замислени така, че да има фирма фаворит

овцеСпорът между търговски фирми кой да доставя ваксината срещу Син език се прехвърли и в Брюксел. Мениджърът на „Зоетис Люксембург холдинг“ Йордан Каменов е изпратил писмо в представителството на Европейската комисия у нас, в което изразява недоволството си от заложените технически изисквания към ваксината. Според него те предопределят и кой да е доставчикът, а именно „Асклеп-Фарма“. Тази фирма е представител на испанския производител на ваксини, пише в. „Преса“. Писмото до ЕК е с копия до земеделския министър Десислава Танева, до изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов и до шефа ва Агенцията по обществени поръчки Миглена Павлова.

На 8 декември 2014 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е отварила процедурата за доставка на ваксината без обявление и е поканила за участие пет фирми: „Хювефарма“АД, Асклеп-Фарма“ООД, „Зоетис България“ООД, „Фарма СИС“ООД и „САМ БС“ЕООД.

Дружеството „САМ БС“, което предлага продукти на френския производител „Мериал“ е обжалвало условията, на които трябва да отговаря ваксината, пред Комисията за защита на конкуренцията, но това е останало без последствия.

Георги Янчев, който е управител на скитаната за фаворит фирма „Асклеп-Фарма“ обяснява пред „Преса“, че обществената поръчка е напълно опорочена, тъй като въобще не е трябвало да се допускат до участие дружества, които не могат да доставят необходимия продукт. За него поканата на останалите конкуренти е лобизъм. Янчев не отрича, че преди година във фирмата, която управлява, е работел Методи Карабаджаков – син на Радослав Карабаджаков, който бе освободен от поста зам.директор на БАБХ от министър Десислава Танева именно заради епидемията от Син език.

Ваксината, която ще бъде внесена, трябва да се приложи върху едрия и дребния рогат добитък. Тя трябва да е достатъчна за 600 хиляди говеда и 1.550 млн. овце. Прогнозната цена е 4.5 млн. лв., от които Брюксел ще плати половината. Заедно с манипулациите по ваксинирането общите разходи ще стигнат 10 млн. лв.

На 6 януари в БАБХ дадоха ход на процедурата по доставка на ваксината. В състезанието ще участват „Асклеп-Фарма“, Хювефарма“ и Фарма Сис“.

 

Leave a Comment