На Бабинден благодарим за най-прекрасната магия – раждането!

ражданеДнес е Бабинден по стар стил и ден на акушерките по нов. Това си е весел празник, който идва от времената на древните славяни. На този са се тачили бабите, които са помагали, когато жените раждат. Днес такива баби няма или може би са останали в някои малки планински селца. Важната им дейност е поета от акушерки и гинеколози, които са поели от бабите това най-отговорно и щастливо занимание.

До не много отдавна обаче на този ден жените с деца до 3 години са подарявали кърпи, сапун, ризи, чорапи и платно на бабите, защото техните ръце са поели най-скъпото нещо – детето. Булките са отивали рано сутрин за вода заедно с децата. Слагали са в менците стрък босилек или здравец. И от чешмата са се запътвали към дома на бабата. Там са поливали от прясната вода на старата жена да си измие ръцете. Бабите пък са вързвали на малките бял и червен конец със сребърна паричка и са им пожелавали да рипкат и да станат бели и червени. По обед всички млади майки пристигали при бабата с топли питки, баници, печени кокошки, вино и ракия и е започвала веселба.

На този женски празник е било позволено жените да посръбнат в кръчмата ракия за здраве. Мъжете пък е трябвало да внимават да не срещнат развеселени булки. Защото, според обичая, те са започвали да ги разсъбличат на улицата.

В някои села е имало традиция бабите да бъдат водени до реката и там жените да ги къпят. После всички са пеели неприлични песни. Вечерта цялото село се е хващало на хоро и така са изпращали с благодарност бабата до дома ѝ.

Leave a Comment