Цената на пшеницата доближи 200 евро за тон!

зърно пшеницаНовата програма на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на ценни книжа в размер на билиони евро доведе до отслабване на европейската валута и повлия на търговията с пшеница на борсата в Париж, пише в анализ специализираният портал agrarheute.com.

На борсата в Токио например курсът на европейската валута падна до над 11 годишно дъно, като 1 евро се продаваше за 1,1098 долара.. Освен изборите в Гърция, според световните агенции другата причина за подобен спад са и рисковете от по-голяма несигурност в икономиката на Европа.

Така в последния работен ден на миналата седмица цената на мартенските контракти на пшеницата в Париж се устремиха към границата от 200 евро за тон. (Котировките на международните борси може да видите тук.) В момента тези фючърси се продават при 199 евро за тон. Припомняме, че в началото на септември пшеницата се търгуваше на европейските борси за малко над 170 евро/тон. Освен това през миналата седмица по данни на ЕК европейският експорт на пшеница е достигнал 780 хил. тона, с което общото количество на изнесената за трети страни пшеница през текущата стопанска година достигна 16,1 млн. тона.

След като Русия наложи експортно мито за износа на своята пшеница, което влиза в сила от следващия месец, и Украйна се договори с износителите за ограничаване на безмитния експорт на пшеница до края на 2014/15 стопанска година до само 1,2 млн. тона.

Така Киев иска да ограничи износа си на тази култура за цялата стопанска година до 12,8 млн. тона. До момента Украйна е договорила експорта на 11,6 млн. тона при рекордно висока реколта за 2014 година от 24,1 млн. тона.

Подготви: Мартин Иванов

 

 

Leave a Comment