Над половин милион декара държи едрият капитал у нас

Между 50 и 150 млн. лева ще са глобите за публичните дружества по сметки на бизнеса

Автор: Мартин Иванов

Над 500 хил. декара са в ръцете на публични компании, листвани на фондовата борса у нас, стана ясно на пресконференция днес, свикана от организации, представляващи едрия капитал. Поводът за нея станаха последните промени в Закона за собствеността на земеделската земя, с които се въведоха глоби за търговските дружества, притежаващи земя, които не отговарят на условието сред собствениците или акционерите им да няма офшорки.

пресконференция

Според представителите на едрия капитал промените в закона са лобистки и са направени без предварителна оценка на ефекта на тяхното въздействие върху компаниите. Те поискаха промяна в приетите разпоредби, касаещи публичните компании, за  които за разлика от търговските да не важат предвидените санкции.

Според тях спецификата на капиталовия пазар и свободната търговия с акции изключва възможността търговските дружества да следят какви са акционерите им и дали акции случайно не са попаднали в ръцете на лице, което няма право да притежава земя.

Те предложиха или да се приеме праг от 20, 30 или 50%  на собственост от чуждестранни лица или офшорки в дадена публична компания, което означава на санкции да подлежат само компании, в които мажоритарният собственик е лице, което няма право да притежава земя.

„Приетите промени засягат не само онези, които обработват земята, но и компаниите, които са решили да интегрират в портфолиото си собствеността върху земята“, заяви Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса. Според него пазарната стойност на публичните компании, разполагащи със земеделска земя у нас възлиза на 1,5 млрд. лева, при обща стойност на търгуваните на фондовата борса компании от 7 млрд. лева.

Не стана ясно какъв е процентът на компаниите, представени на борсата. Представителите на бизнеса споменаха само за 9 дружества със специална инвестиционна цел, които са притежатели на земя. Според тях направените законови промени ще принудят публичните компании да извадят част от бизнеса си от светлия сектор и ще доведат освен до спад в цените на земята и на акциите, но и до конкретни негативни последици за фиска като загуба на данъци.

„Всяка една компания, невлизаща в приетия списък, и е извън ЕС, независимо дали е от Китай или друга страна, попада в забранителния списък”, заяви Иван Такев в отговор на въпрос на АгроПловдив, какво би се случило с една китайска компания, ако закупи българска такава, която притежава земя.

Той не вижда в направените промени опит за скрита приватизация на БФБ, тъй като в момента тя не е в това положение, което бе преди години.

Както е известно с направените промени в Закона за собствеността и ползуването на земите бяха въведени глоби от 100 лева на декар за всички търговски дружества, които не отговарят на условията за притежание на земя. Депутатите промениха само срока за влизане в сила на глобите от май на октомври 2015 година.

Leave a Comment