Едрите тютюнопроизводители снеха доверие от Цв. Филев, започват гладна стачка

Ще има бунтове ако не се върнат предишните ставки, предупреждава Асен Кичуков

Едрите тютюнопроизводители снеха доверието си от

Асен Кичуков Снимка на Дарик

Асен Кичуков
Снимка на Дарик

председателя на Националната асоциация Цветан Филев и обявиха готовност да започнат гладна стачка в края на тази седмица. Сто и петдесет души от Северна България искат Министерството на земеделието да оттегли предложението си за начина, по който ще се разпределя помощта за тютюна тази година. По думите на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров бюджетът з бранша през 2015 г. е колкото е бил миналата година – между 105 и 107 млн. лв.  96% от производителите ще получат по-висока ставка, ощетени ще са само индустриалците в бранша.

Миналата седмица председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Филев обяви, че сдружението няма да участва в никакви форми на протест. Около 1 500 едри земеделски производители са ощетени, а 34 396 дребни стопани са облагодетелствани, сравни Филев. Дребните отглеждат тютюн от сортовата група „Басми” и са получили миналата година до 7 000 лв. национални доплащания за тютюн, а тази година ще вземат по 3.45 лв. на килограм. Увеличението е с 0.45 лв. Останалите 4%, или 1 410 тютюнопроизводители, които са получили над 7 000 лв. по схемата, сега ще вземат по 1.50 лв. Намалението при тях е с 0.54 лв. на килограм, обясни ситуацията Цветан Филев.

Представителят на инициативния комитет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Асен Кичуков, заявява днес пред БНР, че настояват за връщане на предишното разпределение на средствата за подпомагане.

„Ние, едрите производители, осигуряваме работа на още поне 50 хиляди души“ твърди Кичуков. „Има вече инициативен комитет и ще има бунтове. Дори има дребни тютюнопроизводители, които подкрепят нашия протест с аргументите, че това не е справедливо разпределение на средствата. Ако правителството ни подаде ръка, ние ще отидем на преговори. Не желаем да затваряме пътища и граници. Не желаем допълнителни средства. Въпросът е в начина, по който се разпределят“, казва Кичуков. 

Той съобщава още, че в Исперих започва гладна стачка. Според него законът, който се готви, е лобистки и защитава само интересите на търговските фирми в България.

Leave a Comment