Обсъждаме износа на наш добитък към Турция и облекчения внос на плодове и зеленчуци оттам

Към средата на март ще бъде създадена работна група, която да разреши търговските проблеми с аграрните стоки между двете страни

Българският земеделски министър Десислава Танева и турският ѝ колега Мехмет Екер обсъдиха възможността да бъде възстановен износът от България към Турция на едър рогат добитък и дребни преживни животни, съобщи пресцентърът на МЗХ. Това се е случило по време на посещението на министър Танева в Анкара, където тя е на посещение по покана на турската страна, заедно с депутата проф. Иван Станков и със зам.-директора на Агенцията по храните Дамян Илиев.

Десислава Танева в Турция

Двете страни са се разбрали към средата на март да бъде създадена работна група, която да реши както въпроса с износа на животни от България към Турция, така и проблеми, поставени от министър Мехмет Екер. Той е посочил, че Турция среща затрудненията при износа и високите такси на транзита на пресни плодове и зеленчуци през България за страните от Европейския съюз.

От своя страна министър Танева е заявила, че за България е важно пазарът отново да бъде отворен и да премахнем пречките, които затрудняват стокообмена между двете страни. „Животните са ни здрави и секторът е с много добри възможности за развитие с оглед на финансовото подпомагане, което той може да получи чрез мерките от новата Програма за развитите на селските райони“, е казала министър Танева. Тя е подчертала, че сектор „Животновъдство“  е приоритет в политиката на Министерството.

В рамките на посещението си министър Десислава Танева е присъствала на конференция на тема „Въвеждане в експлоатация на земеделски мониторинг и информационна система“. Представената система съдържа информация за всички 5 млн. земеделски производители на територията на Турция.

Leave a Comment