Когато бариерите паднат, Октай с пистолета влиза в Парламента

Той е 25-годишен, умен, безумен, сам и в ареста
Октай Енимехмедов

Да вярва ли в чудеса Октай Енимехмедов?

Може ли арестантът Октай Енимехмедов да събере достатъчно брой гласове, за да влезе като независим депутат в Парламента?  Вече може. Вече всичко може.

Не е нужно един пистолет да гръмне, за да взриви ситуацията. Дори обратно. Ако Октай бе ранил Ахмед Доган, познатите правила щяха да вкарат ситуацията в ясното статукво на престъплението и наказанието.  Само че в момента престъплението е условно, тъй като има само един пистолет, за който притежателят знае, че е фалшив. Има и идея да изправи  пред дулото на пистолета престъпленията на Доган. Пистолетът са обвиненията на Октай, които не убиват.

Така на практика излиза, че за да можеш да кажеш ясно и чуваемо какво мислиш за поведението на един политически лидер, трябва да намериш отнякъде един дефектен пистолет, да успееш публично да го насочиш срещу човека, който мислиш, че носи огромен товар вина, да рискуваш охранителите да те убият на място, да преживееш ужаса  активистите да те пребият почти до смърт. Но накрая, ако си преминал през всичко това жив, да се явиш пред следователите и съда и да обясниш защо си избрал да действаш така.

Октай прилича на герой на Достоевски. Той има идеи и е намерил начин те да бъдат чути. Доста краен начин, но пък иначе нямаше как да стигнат до толкова много хора. Днес процесът срещу него се следи от всички медии, а чрез тях и от всички в страната.

Скоро след като студентът взриви страната по този свой начин, започнаха и протестите за тока. Слаби, по-силни, масови, още по-масови и … правителството на Бойко Борисов падна.

Докъде сме стигнали в този тежък преход? До тук, че партиите вече страдат от силна анемия. А протестиращите – от липсата на лидер. Служебното правителство не може да върне усещането за стабилност. А президентът беше дотук.

Само че денят на изборите наближава. Ние пак наблюдаваме игрите на партиите, те пак се опитват да ни заинтригуват – било с крайслер (Станишев), било с изкъртване на вратата на Министерския съвет (Сидеров). Или с изчезване от политическия хоризонт (Бойко Борисов). Но ясната посока липсва. Все едно сме на кръстопът, но нито една от четирите посоки не ни привлича. Търсим пета, но нея я няма. До момента, в който не се появи, каквото и Народно събрание да изберем, той ще бъде лабилно и под заплаха за корекция.

И на този фон в Бургас се появява една ясна кандидатура. На арестанта Октай Енимехмедов. Студентът, който показа, че краката на Доган са от глина. 25-годишен, умен, безумен, сам и в ареста.

Вчера 5000 души се подписаха под кандидатурата му в Бургас. Само за сравнение, Волен Сидеров бе горд, че събра 22 000 подписа от цялата страна.

Как мислите, дали Октай ще стане депутат? Сигурно е, че ако това се случи, ще има извънредно искане от останалите в Парламента, когато студентът влиза да бъде най-надлежно проверяван не носи ли затъкнат нейде пистолет.

 

1 Comment

  1. Осман каза:

    Предателят Октай никога няма да влезе в Парламента ако ще и 100 хиляди подписа да му съберете.Пътят на Октай е ясен. От ареста в съда и оттам в затвора минимум за 15 години. Направете си труда да прочетете член 103 от Изборния кодекс о ще видите че няма начин този малоумник да се възползва понеже е подведен под съдебна отговорност преди регистрацията му за изборите.

Leave a Comment