Лош рекорд за „Винария“ – традиционни изложители не се явиха

Браншът е в критично състояние – от 220 регистрирани винопроизводители едва 30 работят
изложба на вино

Участниците в изложбата отпушиха вина от най-добрите си реколти в очакване на търговци и ценители

Едва двайсетина винарски изби се включиха в тазгодишната изложба на Международния панаир „Винария“. Така панаирът може би регистрира най-лошия рекорд за 20-те години откак изложбата се провежда. Палата 11, отредена за производителите на напитки, не можа да се напълни докрай, въпреки че в нея имаше и нетипични изложители като „Литекс моторс“ (лек автомобил и джип), както  и пространен изложбен кът с благотворителна цел. От Изложбения център съобщиха, че 5 нови винопроизводители ще представят напитките си за първи път. Общо в две палати се вмести „Винария“, но и двете останаха незапълнени.

„Спомням си, че през 2005 г. бяхме 300 фирми, а сега сме сигурно 10“, заявиха от изложбения щанд на „Логодаж“. Сред по-големите производители на вино бяха Винзавод Асеновград, Стамболово, Винпром Пещера, Черноморско злато, Логодаж, Винекс Преслав, Винарска изба Брестовица, Тодороф, Едуардо Миролио.  Липсваха традиционни участници като Домейн Бойар, Карнобат, Любимец, Свищов, Загрей, Терра Тангра, Беса Валей и много други.

В предишни години изложбата заемаше дори и част от откритите площи, а продажбите на вина и спиртни напитки бяха в отделна палата. Тази година търговията на дребно е вместена в дъното на палата 10 и въпреки панаирните отстъпки, кандидати да  си купят бутилки на сметка почти не се забелязваха.

Хора от бранша коментираха, че причината за западане на изложбата е в самия винен сектор. Той понася изключително тежко кризата. „В Националната лозаро-винарска камара има 220 регистрирани винопроизводители, а на практика работят само около 30“, потвърди и председателят Пламен Моллов.

Участниците във „Винария“ отвориха за дегустации бутилки с най-добрите си реколти и, макар и слаба, изложбата вдигна настроението на посетителите. Тя бе открита от зам.министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, който изчете приветствия от служебния премиер Марин Райков и от министър Иван Станков.

Общо 140 директни и представени изложители от 13 държави се включиха в тазгодишната „Винария“, съобщиха от Международен панаир Пловдив. Сред тях има производители и търговци на техника и технологии, оборудване, материали и услуги. Те показват и 30 новости.

Тази вечер на традиционния винен бал ще бъдат обявени и призьорите в конкурса за червени и бели вина и розе, както за спиртни напитки.  Вече е ясно, че 6 от напитките ще получат най-престижната награда – Златен Ритон.

Заедно с „Винария“ стартираха още две изложби – на хранително-вкусовата индустрия „Фудтех“ и на оборудването за хотели, заведения и магазини „Хорека“

Leave a Comment