Договорите с изкупвачите на мляко ще се регистрират в ДФЗ

kravaДържавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) започна прилагането на схемата „Договорни отношения в сектора на млякото”. Чрез нея ще се уредят търговските взаимоотношения между производителите, организации или асоциации на сурово мляко и изкупвачите на тяхната продукция . Договорите между производители и изкупвачи ще се регистрират от изкупвачите в областните дирекции на фонда до 14 дни след сключването им. Схемата е свързана с упражняване на контрол върху регистрираните договори, както и на измененията, които е възможно да се извършат. Въвеждането ѝ дава възможност да се приложи нов механизъм за регулация на пазара, след отпадането на квотната система.

Прочети още: Договорът между производител и купувач на мляко е за поне 6 месеца

По схемата се изисква производителите на сурово мляко от всички видове (краве, козе, овче и биволско) да сключват договори с първия изкупвач на продукцията им, като се дава възможност за пряко договаряне на изкупната цена на млякото, графика на доставките, начина и срока на плащане и други условия, посочени в наредбата за прилагането й.

Срокът на договорите за доставка може да бъдат срочен или безсрочен, като минималният им срок, за който той следва да бъде сключен е 6 месеца.

Допълнителна информация за прилагането на новата схема можете да намерите на www.dfz.bg в раздел “Селскостопански пазарни механизми”/ „Мляко”/ „Договорни отношения в сектора на млякото”.

 

Leave a Comment