Проф.Станков към зърнопроизводителите: Станете животновъди!

Идеята била посрещната добронамерено, но никой не поел твърд ангажимент да я приложи
проф. Иван Станков

Министър Станков предложи на зърнопроизводителите да се ориентират към месодайните породи

Аграрният министър е препоръчал на зърнопроизводителите да се заемат и с животновъдство. Така хем ще затворят цикъла, хем ще помогнат на родното аграрно производство. „Не е задължително зърнопроизводителите да отглеждат млекодайни животни, за които ангажиментите са много“, каза министър Иван Станков пред БТА. Най-добрата опция според него е те да се захванат с месодайно говедовъдство, при което се произвежда месо.

Въпреки, че е усетил доброжелателност, когато отправил предложението си, министърът констатирал, че на практика никой зърнопроизводител не е пожелал да се ангажира с идеята. Проф. Станков обаче е оптимист и смята, че при реализиране на приоритета за обвързаната подкрепа с производството, вече ще могат да се осигурят директни плащания в животновъдството. „Тогава, вярвам, и интересът към него ще бъде по-голям“, казва министърът.

Проф. Станков отново обявява, че е наложително е да се изработят и стратегии за слабите производства като животновъдството, особено планинското, зеленчукопроизводството, овощарството, тютюнопроизводството, билкопроизводството, розопроизводството. Конкретните и бързи мерки в тази посока са осигуряване на субсидии за тези сектори, обвързано плащане и повишаване на ангажираността на държавата.

„Селското стопанство е водещ отрасъл, за него има дадености, естествен природен ресурс – съчетание на равнини, полупланински терени, планини, които не се използват ефективно. При животновъдството има да се свърши много конкретна работа в селекцията, а при растениевъдството – в семепроизводството. Процентът на селекционираните животни в момента не е висок – само 10% при кравите, при необходимост от контролиране на 30%. Още по-нисък е той при овцете. Трябва да подкрепим тези стимули“, коментира още земеделският министър.

По повод новосъздадения Бизнес-научния съвет към МЗХ, проф. Станков обясни, че в него участват  най-изтъкнатите специалисти в областта на земеделието – растениевъдно и животновъдно производство, учени – по един представител от всеки сектор, както и по един представител на бизнеса. „В този бизнес-научен съвет на първо място ще обсъдим аграрната политика у нас на базата на ОСП. С този екип ще определим и внесем за одобрение в Министерския съвет приоритетите в аграрното производство на държавата ни. Правим го защото на практика нямаме защитени приоритети на национално ниво“, обясни министърът.

Leave a Comment