Църквата почита днес апостолите на буквите Кирил и Методий

Кирил и МетодийДнес Православната църква почита паметта и делата на братята апостоли Кирил и Методий. Затова, че са превели Библията на старославянски език, Православната църква ги обявява за светци. А на 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II с апостолическо послание ги определя като съпокровители на Европа.

От Пловдив започва празникът на равноапостолите преди 164 години. На 11 май 1851 г. в епархийското училище„Св. св. Кирил и Методий“ в града на тепетата Найден Геров организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Във възрожденските източници първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в творба на Неофит Рилски. Постепенно в следващите години 11 май започва да се празнува и в други български градове.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. измества празника на 24 май по официалния държавен календар. По църковния литургичен календар обаче този ден е на 11 май. Поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на 24 май.

Днес е патронен празник на Пловдивска духовна семинария, а също така и на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Leave a Comment