Бисер Чилингиров: Субсидията за кравето мляко трябва да е 7 ст./л, за овчето – 30

Уникалното в българското животновъдство са овцете, а не кравите
Бисер Чилингиров

Бисер Чилингиров

Държавната субсидия за мляко трябва да е 7 ст. за кравето и 30 ст. за литър овче мляко, е твърдото становище на Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА). Пред АгроПловдив той категорично се противопостави на предложението на Националния съюз на говедовъдите отпреди два дни помощта за литър краве мляко да е 20 стотинки, а за литър овче – 30.

„Млеконадоят от една крава е около 35 литра на ден. А от овца от 0.7 до 1 литър“, мотивира се председателят. „В овчето мляко има витамини, минерали и билки, то е здравословно и много търсено. И в същото време българските млекопреработватели го изкупуват за 0.90 до 1.30 лева/литър. Няма по-ниска цена в света“, възмути се Чилингиров и даде за пример Гърция, където овчето мляко се заплаща на животновъдите по 1 евро/литър.

Председателят не приема обясненията на преработвателите, че пазарът на продукти от овче мляко е ограничен. Според него точно те са сред най-търсени както в Европа, така и в САЩ. „Нали млекопреработвателите получиха 3.5 милиона евро, за да рекламират българските млечни продукти! Какво направиха срещу тази огромна сума? Или само източват пари“, възкликна Бисер Чилингиров.

В българското животновъдство най-уникални са овцете, според него. Затова аграрното министерство трябва да насочи усилия именно към развиване на овцевъдството, към което е отворен безкрайният арабски пазар. Модерните говедовъдни български ферми са като модерните европейски. Докато стадата с овце са уникални и са като запазена марка.

След съсипията от Син език миналата година на овцевъдите трябва да се помогне с нисколихвени кредити и с отдаването за овчарници на запустелите сгради от бившите ТКЗС. Броят на животните трябва да се увеличи, защото според председателя ако нашето животновъдство има шанс за експорт, то той е в агнетата и в продуктите от овче мляко.

Дългият път на агнетата към Катар

Най-уникално в българското животновъдство са овцете. За арабския свят нашите агнета са най-желаната стока. Можем да изнасяме милиони животни за там, и пак няма да стигат, заяви председателят на НОА. Той изрази надежда, че посещението на земеделския министър Десислава Танева в Катар, за където замина наша правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, ще възобнови преговорите за износ на агнета. „Не сме говорили с министър Танева преди заминаването ѝ за Катар, но тя е запозната с нашата позиция“, обясни Бисер Чилингиров.

През пролетта на 2014 г., когато той посети емирството заедно с делегацията, придружаваща президента Росен Плевнелиев, преговорите за така желания и от двете страни експорт уж напреднаха. Но после удариха на камък, заради желанието на държавата да застане като посредник при износа – нещо, с което овцевъдите категорично не се съгласиха.

„Вярвам, че рано или късно, Катар ще стане наша търговска дестинация“, призна Бисер Чилингиров. „Но представителите на емирството трябва да контактуват директно с нас, а не с държавна фирма, защото ние сме производителите.“ По същия начин стои въпросът и с износът за Турция. Според председателя изкупната цена на килограм живо тегло на агнета за експорт ще е 6 лв./кг, но за породите Асаф и Аваси ще стигне 8 евро.

Катарците са инвестирали в овцеферми в Австралия, откъдето основно се снабдяват с агнешко месо. И въпреки че имат достатъчно зареждане от Южното полукълбо, дават мило и драго за българските животни. Свидетелство за това са били депозираните през 2012 г. от Катар 200 милиона долара, срещу които обаче българската страна им предложила минерална вода и пилешко месо, вместо агнета.

 

 

Leave a Comment