Отвориха схемата, която покрива до 50% от инвестиции за директни доставки

Земеделските стопани първо инвестират, после получават помощта. Бюджетът е 6 млн. лв. до края на 2020 г.

фермерски пазар в КапанаДФ „Земеделие“ отвори схемата, която покрива до 50% от инвестициите за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани, които осъществяват директни доставки на малки количества суровини и храни от селскостопански животни.

Средства се отпускат за директни доставки на сурово мляко, технологично непреработен пчелен мед, яйца от кокошки, малки количества месо от селскостопански птици и зайци и за обработени или преработени храни от селскостопански животни.

По схемата се финансира и изграждането на обекти за търговия на дребно, закупуването на основно търговско оборудване, мобилни хладилни витрини и млекомати за сурово мляко.

Бюджет и ред за кандидатстване

 

Бюджетът на държавната помощ е 6 млн. лв. за периода до 31 декември 2020 г. Стопаните могат да кандидатстват по схемата до един месец преди крайния срок.

Документите за подпомагане се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по място на изпълнение на инвестицията. До 30 дни от фонда ще разгледат заявленията и ще решат дали кандидатите отговарят на условията за подпомагане. Стопаните с одобрени инвестиционни проекти сключват с ДФЗ договор за предоставяне на финансова помощ.

Помощта се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на разходите за инвестицията. Максималният размер на финансовата помощ достига до 50% от приемливите разходи за инвестицията.

Първо влагаш пари, после чакаш да ти помогнат

Инвестициите по схемата за директни доставки се осъществяват със собствени средства или с кредит, предоставен от ДФЗ, уточняват от фонда. Срокът за изпълнение на проектите е 9 месеца от датата на сключването на договора с фонда в случай, че липсват строително-монтажни дейности. Ако има такива, той се удължава до 18 месеца.

Стопаните, които са одобрени по схемата, получават помощта след като са извършили инвестицията. Едва тогава те подават заявка за плащане като представят и разходооправдателни документи.

Когато инвестицията първоначално е реализирана със собствени средства, финансовата помощ се превежда по банковата сметка на бенефициера (бенефициент = бенефициер – б.р.). Ако инвестицията е реализирана чрез кредит от ДФЗ, със сумата на помощта се намалява  неиздълженият остатък по кредита на ползвателя.

Кредит от ДФЗ – 5% лихва, 4 г. погасяване

В случай че земеделските стопани предпочетат да финансират инвестициите си за директни доставки с кредит, пряко отпуснат от ДФЗ или чрез рефинансиране през търговска банка, те ще разполагат с 48 месеца за погасяването му.  Кредитите се отпускат при годишна лихва от 5 % при пряко кредитиране от Фонд „Земеделие” и 7% при рефинансиране чрез търговска банка.

Обезпечаването на кредитите при пряко кредитиране от ДФЗ може да се осъществи чрез залог върху вещи, държавни ценни книжа и др., а при рефинансиране през търговска банка – с активи, приемливи по вид и стойност от обслужващата банка.

Максималният размер на кредитите е до 100% от приемливите разходи според вида на директните доставки. Според примера на ДФЗ ако например разходът за реализиране на инвестиция е в размер на 1 000 лв., по схемата за директни доставки се финансират 50%, или 500 лв., а кредитът покрива до 100% от тези 500 лв., необходими за реализиране на инвестицията.

Повече информация за схемата за директни доставки и за начините за кредитиране на инвестиции по нея можете да намерите на www.dfz.bg, раздел „Държавни помощи”/„Директни доставки на храни от селскостопански животни”.

Leave a Comment