Уран ли ще добивам, ягоди ли ще садя? Честно, вече не знам

Красимир КумчевПловдивският фермер Красимир Кумчев написа днес във Фейсбук страницата си следната изумителна констатация: „За да създадеш овощна градина, ти трябва ОВОС!!!“

Оказа се, че фермерът, който също така се занимава и с консултантска дейност, е научил за изискването за Оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) от земеделски стопанин, който решил да кандидатства по инвестиционната мярка 4.1.

Идеята на кандидата била да създаде 16-декарова градина с ягоди. Когато производителят подал документите във фонд „Земеделие“, разбрал, че преди да направи насаждението, трябва да има положително становище от страна на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив.

Не е ясно кой, кога и защо е решил, че създаването на овощна или ягодова градина може да крие опасност за равновесието в природата.  Най-вероятно изискването е свързано с опазване на застрашени от изчезване птици, но сигурно има по-лесен начин да се установи дали даден парцел попада в подобна зона. Пък дори и да попада, нима ягодите са някакво биологично оръжие, което поразява наред царски орел, червеногуши гъски и т.н.?

„Простотиите в държавата ни нямат край. Въпреки уверенията, че драстично ще бъдат намалени административните процедури при кандидатстване с проекти по ПРСР 2014-2020 година, оказва се, че ако искаш да създадеш овощни, или ягодови насаждения, ти трябва решение за ОВОС“, продължава с коментара си Кумчев.

„Някой чувал ли е дърветата да имат отрицателно въздействие върху околната среда? Не, нали? Но в милото ми министерство, явно са чували“, силно подозира Краси Кумчев. “ (…) В същото време същото това министерство дава субсидии за залесяване на земеделски площи! Виждате ли някаква логика? И аз не виждам! Имам чувството, че ще разработвам уранова мина…“, споделя конспиративно Краси Кумчев.

Хм, верно, имаше някога уранови мини в Пловдивско, но един бивш зам.-земеделски министър ги приватизира. Сигурно оттам идва аналогия, а Краси?

Кое от двете?

 

 

Leave a Comment