Депутатите от ДПС и БСП спънаха новия Закон за горите

BukЗаседанието на парламента се провали след три неуспешни опита за събиране на нужния кворум от поне 121 депутати. Така Народното събрание не успя да гласува на първо четене промените в Закона за горите.

Управляващите обвиниха БСП и ДПС, че умишлено не се регистрират, а опозицията им отговори, че прилага тактиката на ГЕРБ от миналия парламент.

„Искаме да направим бързо промените в Закона за горите, за да можем да не налагаме втори път мораториум, защото от Патриотичния фронт искат още 3 месеца мораториум“, заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Предлаганите поправки в Закона за горите залагат на мерки за подобряване контрола върху планирането и извършването на сеч в горските територии, както и за защита от незаконните посегателства чрез по-големи отговорности със съответстващите им санкции.

Проектът на МС забранява извършването на сеч през тъмната част на денонощието, за да се ограничат възможностите за незаконни дейности. Въвежда се изискване моторните превозни средства за превоз на  дървесина да бъдат снабдени с GPS устройства. Успоредно с това ще се разработва електронна система за издаване на превозни билети онлайн.

Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видео наблюдение. Проектозаконът разширява правомощията на горските инспектори, въвежда се изисквания за ценз на лесовъдите. С промените се въвежда отново възможността територии, които представляват гора и които са били гори до влизане в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, но са възстановени като земеделски, да бъдат включени в горските територии.

При внасянето на поправките в НС, земеделският министър Десислава Танева заяви, че след приемането им, ще има и промени и в подзаконовите нормативни актове, изменения в три наредби, приемане и на изцяло една нова наредба, така че „да имаме наистина съвременно и адаптирано законодателство към обществените нужди, и то ефективно да се прилага.“

 

Leave a Comment