Забраняват пръскането с препарати от 9:00 до 19:30 ч. от май до октомври

Проектонаредба за опазване на пчелите изисква от фермерите преди третиране да уведомяват лично пчеларите в съседство и от съседни землища, както и кметовете

растителна защита, хеликоптер„Не се допуска третиране с наземна и авиационна техника с продукти за растителна защита в интервала от 09.00 ч. до 19,30 ч.“ Това е записано в чл. 3 (2) на Проекта на Наредба за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Документът е публикуван за обсъждане в сайта на Министерството на земеделието и храните.

В мотивите към проектонаредбата зам.-министър Цветан Димитров обяснява, че посочените часове, в които са забранени третирания по въздух и земя от май до октомври, са по предложение на пчеларите.

Проектонаредбата посочва отстоянията от пчелини и населени места, които трябва да се спазват при авиационно или наземно пръскане в условията на различна скорост на вятъра. Не се допуска използването на наземна техника за третиране при скорост на вятъра над 5 м/сек. Не се допуска използването на авиационна техника при скорост на вятъра над 2 м/сек при третиране с хербициди, десиканти и дефолианти. При скорост на вятъра над 5 м/сек е забранено въздушно третиране с инсектициди, фунгициди, растежни регулатори и минерални торове. При температура на въздуха над 25°С, измерени на сянка, също не се разрешава пръскане. То е забранено и при пълно безветрие.

В проектът на наредба се съобщава в чл. 7, че „Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) възлага проучване относно въздействието на нектара и прашеца върху пчелите от растения, чиито семена са третирани с продукти за растителна защита. Резултатите от проучването се ползват при разрешаване употребата на третирани семена за посев.“

Три работни дни преди да използват препарати, фермерите са длъжни да уведомят лично собствениците на пчелни семейства, разположени в землището на населеното място по местонахождение на площите, които ще бъдат третирани, както и собствениците на пчелни семейства, разположени в граничещите землища, за датата и часа, в който ще се извърши мероприятието.

Освен това фермерите трябва да изпратят уведомително писмо до кмета на населеното място, в чието землище ще се извършва третирането, както и до кметовете на населените места, чиито землища граничат с третираните площи. От своя страна кметовете обявяват предстоящото третиране в деня на получаване на уведомителното писмо чрез местните средства за масово осведомяване и чрез обява на видно място в съответното населено място.

Към уведомителното писмо до кмета за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни мероприятия трябва да се приложи и схема на площите за третиране, в която се отразяват видът и фенофазата на културите в съседните площи. В случаите на употреба на продукти за растителна защита с авиационна техника, към уведомителното писмо се прилага писменото разрешение.

При извънредни ситуации (каламитети или епифитотии), обявени от министъра на земеделието и храните, от одобрените за прилагане продукти за растителна защита чрез авиационно пръскане, БАБХ ще препоръчва за употреба толерантните към пчелите продукти.

Проектът на наредба описва и реда, по който се процедира в случай на масов подмор (смърт) на пчелите. В срок от 24 часа пчеларят трябва да извърши две задължителни действия – да уведоми ветеринаря и да подаде жалба до областния шеф на дирекция „Земеделие“. Оттам нататък ветеринарят, пак до 24 часа от констатирания масов подмор трябва да вземе проба от мъртвите пчели (поне 50 грама) и да я транспортира в хладилна чанта до акредитирана лаборатория. От Областната дирекция по безопасност на храните трабва на свой ред да сформират комисия до 24 часа от подаването на жалбата на пчеларя до областната дирекция „Земеделие“. Комисията на свой ред взима проби от растителността и т.н.

В крайна сметка всички процедури при масова смърт на пчелите, които са описани в проектанаредбата, не постигат краен резултат. В чл. 15 се посочва: „След получаване на резултатите от анализите комисията изготвя окончателното заключение за причините за смъртта на пчелите и установяване на нарушителя. Собствениците на пчелини, претърпели вреди, поради неспазване на изискванията за извършване на растителнозащитните, дезинфекционни и дезинсекционни мероприятия, имат право да искат обезщетение по съдебен ред“.

 

Leave a Comment