Зърнопроизводителите решават днес как да отвърнат на министър Горанов

Въпреки съпротивата на бранша на 30 юни бе публикувана наредба, която изисква всеки, който има цистерна за над 1000 литра гориво, да монтира нивомер и фискално устройство

комбайнДнес в село Арбанаси Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще има извънредно заседание, което бе предизвестено на 30 юни. (Виж тук) Тогава бе публикувана наредбата, която налага монтирането на нивомери и фискални устройство към съдовете за горива.

НАЗ поде кампания срещу приемането на измененията и допълненията на Наредба Н-18 още от началото на годината, като проведе многобройни срещи както с финансовия министър Владислав Горанов и с експерти от Министерството на финансите, така и с народни представители. Зърнопроизводителите бяха готови да излязат на протест срещу норматива, чието прилагане е свързано със сериозни допълнителни разходи. Въпреки съпротивата на бранша в средата на 2015 г. наредбата все пак бе обнародвана.

В брой 49 на „Държавен вестник“ от вторник, тази седмица, публикуваната Наредба за изменение на Наредба Н-18 от 2006 г., въвежда изискване лицата, които извършват зареждане на течни горива за собствени нужди от стационарни подземни резервоари за съхранение или неподвижно прикрепени към земята резервоари с вместимост над 1 000 литра да регистрират и отчитат зареждането с горива чрез нивомер и да предават на Националната Агенция по Приходите (НАП) данни по електронен път за наличните количества горива в резервоарите за съхранение. С преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) към Наредбата е регламентирано, че лицата, които извършват зареждане на течни горива следва да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания в срок до 31 август 2015 г. Първоначалната проверка на нивомерните измервателни системи следва да бъде извършена в срок до 31 декември 2016 г., се казва в документа. Изискването за изписване във фискалните касови бележки на новия реквизит (номер и дата на фактура при плащане по доставка с непрекъснато изпълнение, за която има издадена фактура) влиза в сила в едномесечен срок от обнародването, т.е. от 31.07.2015 г.  

Днес в УС на НАЗ ще се съобразят с позицията на 22-те организации, които членуват в националната асоциация и ще решат дали да предприемат протестни действия или да изпълнят условията в новата наредба.

Leave a Comment