Медът на едро леко поскъпна преди празника на св. Прокопий

Николай Гайдов

Николай Гайдов

Преди празникът на закрилника на пчелите и пчеларите свети Прокопий, медът на едро леко поскъпна. Тазгодишната монофлорна сладост от акация стигна 7 лв./кг, а от кориандър – 6.50. Полифлорният мед се изкупува за 5-5.50 лв., съобщи Николай Гайдов, председател на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“.

дете хапва мед„Годината е различна за пчеларите. Там, където е паднал достатъчно, но не и прекалено много дъжд, където микроклиматът е благодатен, се радват на отлична реколта пчелен мед“, обясни председателят. Пчелари от Бургаско и Ямболско са се похвалили с обилен добив. Другаде пък смятат, че годината е лоша. Повечето стопани вече са извадили поне веднъж мед от кошерите, а сега пчелите пълнят рамките с нектар от цъфналия слънчоглед. „Ако през август падне малко дъжд, можем да се радваме и на мед от магарешкия бодил“, надява се Николай Гайдов.

В деня на патрона на пчеларите св. Прокопий, който е на 8 юли, стопаните ще поръсят със светена вода кошерите и ще се захванат за работа. По-празнично е настроението, когато се чества св. Харалампий – другият закрилник на пчелите, през февруари, защото тогава пчеларите са по-безгрижни.

Leave a Comment