Кошмар! На месец губя по 2000 лв. от фермата

Село Поройна

Село Поройна

Животновъдите са в най-кошмарния си период. Цената на литър мляко е около 0.50 лв. от няколко месеца, но в същото време в горещините млеконадоят е намалял с 20-25%.

„До юни фермата нито печелеше, нито губеше. От този месец обаче съм на 2000 лева загуба“, сподели Пенко Налбантов, животновъд от с. Поройна до Първомай, който се грижи за сто крави. Той е и председател на сдружението „Тракия милк“.

Въпреки, че стопанството му е в категорията на първа група, Пенко Налбантов не веднъж и два пъти е искал тази година да разпродаде животните и да сложи край на агонията. И сега го навяват такива мисли, но получената в края на месец май субсидията по de minimis го задължава да задържи 70% от стадото до края на септември. В противен случай ще бъде санкциониран.

 

Пенко Налбантов

Пенко Налбантов

През този месец животновъди оцеляват като продават телета, но заедно с приходите от млякото, сумите не са достатъчни, за да остане дори и минимална печалба.

Мандрите в региона изкупуват млякото от 0.35 до 0.50 лв., а единствените, които броят над 0.50 са ОМК и „Маджаров“, обясни Пенко Налбантов.

Лично при него ситуацията е значително утежнена и заради мандрата на Христо Ковачки в асеновградското село Леново. Предприятието завлече животновъда с 65 хил. лв. Толкова струва предаденото от Налбантов през миналата година, но неплатено от мандрата мляко. Млекарският цех в Леново спря съдебното дело, като предложи споразумение за разсрочено изплащане на задълженията към животновъда. Плати една вноска и … дотук. Сега Пенко Налбантов пак ще завежда дело и сякаш няма други грижи, ще губи време и пари по съдебните зали.

 

Прочети още: Мандра на Христо Ковачки съсипва пловдивски животновъд

„Не мисля, че еврокомисарят Фил Хоган ще помогне на българските животновъди“, коментира посещението на ирландеца в края на миналата седмица животновъдът от Поройна. „Всичко, което той каза звучеше добре, но нали министърката го беше уведомила още преди половин година за ситуацията у нас. Ако Хоган искаше да помогне, щеше да е направил нещо досега“, разсъждава Налбантов.

Leave a Comment