11 души са заразени с бруцелоза, отпреди седмица се знае за болестта

Симптомите са като на туберколоза, всеки, който е консумирал млечни продукти от Рима е застрашен

бяла млечна коза11 души са заразените с бруцелоза, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНР. Двама от тях са известни на здравните власти още от миналата седмица, а пробите на останалите девет са получени тази сутрин.

Днес следобед след изявленията на проф. Катранджиев от Агенцията по храните предупредиха чрез медиите за опасната болест, която е установена при стопански животни в Рила.

Мъжът от град Рила най-вероятно не се е заразил от биволите си, а от други животни, които гледа, или от нетермично обработени мляко или млечни продукти, каза националният консултант по микробиология.

Бруцелозата протича при хората като туберкулозата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече, което е най-опасно за населението – чрез консумация на мляко от тези животни. Боледуват най-много козите и овцете и по-рядко едрите животни, обясни проф. Катранджиев. „Всички хора, които имат спомен, че са употребявали мляко или млечни произведения от региона на град Рила, които са консумирали такива храни, са застрашени“, алармира консултантът. Заболяването протича с повишаване на температурата. Човек не може да се зарази от болен човек, не може да се зарази и ако не е в непосредствен контакт с болни животни. Заболяването се разпространява чрез болни животни.“

Преди около седмица са били получени материали за първите двама пациенти, в които е изолиран щамът на бруцелоза. Днес са получени още девет положителни проби. За лечението на заразените са необходими антибиотици, които се приемат продължително време. Може да се стигне и до болнично лечение. 

Ако болестта не се лекува, тя засяга вътрешните органи, ставите и черния дроб, предупреди проф. Тодор Катранджиев. Възможен е фатален край, но много рядко, тъй като квалифицираните лекари се ориентират бързо по симптомите.

Прочети още: Бруцелоза в Рила! Болестта се предава и на хора

 

Leave a Comment