Гражданските организации с нов закон и повече отговорности

Румяна БъчвароваНов закон за гражданските организации ще прехвърли редица функции от държавата към неправителствения сектор, за да се създаде „общата тъкан“ между тях.

Това каза вицепремиерът Румяна Бъчварова при представянето на индекса за устойчивостта на НПО сектора у нас пред Американската агенция за международно развитие USAID. България се нарежда на 8-о място от 29 държави в Централна и Източна Европа и Азия по отношение устойчивостта на неправителствения сектор през 2014 година според индекса на USAID.

„През 2013 г. гражданското общество показа, че е живо в България и може да бъде политически фактор“, заяви вътрешният министър. Според Бъчварова протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски са „едно от основните събития на последните 10 години“.

Протестите тогава обаче са показали и опити да се спекулира с гражданското общество. „Диалогът е много важен, но още по-важно е да знаеш с кого го водиш“, заяви вицепремиерът и обяви, че в новия проектозакон за гражданските организации има мерки в тази посока. По думите й трябва да се преосмислят отношенията между НПО, гражданите и управлението.

С този закон ще бъде въведена и оценка на въздействието на нормативните и законодателни актове на правителството и парламента, каза Бъчварова като призна, че това може би ще забави парламентарната дейност, но крайният резултат ще е по-добро законодателство.

 

Leave a Comment