Расте броят на болните от бруцелоза в град Рила

554649_10200597451803916_142234655_nРасте броят на заболелите от бруцелоза хора и животни в град Рила. До момента потвърдените случаи сред населението на планинския град са 13, а при животните броят достига до 95. Здравните и ветеринарни власти продължават усилията по ограничаване на констатираното огнище и издирването на още заболели хора, при които все още заразяването не е доказано.

Вчера са взети кръвни проби от 219 кози, а днес е станало ясно, че 80 от тези проби са положителни, съобщава агенция „Фокус“. В тази връзка животните ще бъдат евтаназирани по хуманен начин, което по всяка вероятност ще стане в четвъртък. Днес са взети проби на животни от стопанството, в което е установен първият заразен човек. Взимат се проби от 62 бивола и от около 100 кози. Пробите вече са изпратени за изследване към лаборатория в София.

Ясни са и резултатите от взетите 32 проби на жители от град Рила. Става въпрос за хора, които са били в контакт с вече заразените и са консумирали същата храна. Потвърдени са две положителни проби. Така заразените хора стават 13 на брой. Има още две проби, които са близки до референтните стойности за положителни, но не са доказани категорично и пробите ще бъдат повторени. Всички заразени хора са над 30-годишна възраст.

Има предположение, че заразата може да е дошла от животно за разплод, което е използвано и което може да е внесено нелегално.

„Бруцелозата има продължителен инкубационен период. Възможно е хора, които са показали отрицателен резултат, всъщност да са заразени и до 1 месец да дадат положителен резултат”, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Който е пил термично необработено мляко или е ял сирене, произведено от такова мляко, ако е дал отрицателен резултат, но след време вдигне висока температура, трябва задължително да се изследва отново. В момента това е много важно да се знае от хората, защото е в интерес на здравето им”, коментира още проф. Кантарджиев.

 

Leave a Comment