Монсанто вече е готов да плати $ 47 млрд. за Синджента

Американската компания за втори път прави оферта тази година на най-големия си конкурент в производството на семена

mundo_monsantoАмериканският производител на семена и пестициди Монсанто е предложил $ 47 млрд. за закупуването на швейцарския си конкурент Синджента. Тази пролет US компанията направи оферта за 45 млрд., която бе отхвърлена. В последното предложение цената на акция на Синджента е покачена до 470 швейцарски франка (502 долара), съобщава специализираният в отразяване на борсовите новини сайт „Инвестор.БГ“.

Топ инвеститори предполагат, че сделка ще е възможна при оферта от поне 500 швейцарски франка на акция. .

Проучване сред близо 100 бивши и настоящи инвеститори на Синджента, публикувано по-рано този месец, установи, че около 92% подкрепят подобна сделка. Средната цена, считана за приемлива сред инвеститорите, е 473 швейцарски франка.

Сред големите акционери на Синджента са американски фонд, норвежкият държавен фонд и швейцарските банки UBS и Credit Suisse. Синджента, която е създадена през 2000 г. след сливането на Новартис Агрибизнес и Зенека Агрокемикъл, е силен конкурент и на Байер Кропсайънс и ДюПонт Пионер.

За Monsanto закупуването на Синджента е потенциалната възможност да премести офиса си в Швейцария, за да се възползва от ниските данъци. 

 

Leave a Comment