Строителството на Колодрума в Пловдив е струвало 727 евро/кв. м.

13 души ще е администрацията на многофункционалната зала, която през първата година трябва да постигне изравняване на приходите и разходите

КолодрумаСтроителството на спортния шедьовър в Пловдив – многофункционалната зала Колодрума, е струвало на община Пловдив по 727 евро на квадратен метър. Застроената площ на цялата сграда е 27 019 кв. м. Това съобщи днес на пресконференция по повод откриването на залата на 30 август съпроектантът арх. Тодор Абаджиев. С това той внесе яснота за стойността на строителството, която стана обект на политически атаки от страна на кандидати за кметове на града. Кметът Иван Тотев обобщи, че тоталната сума за строителството е 49.5 млн. лв. с ДДС. То е продължило 9 години, но пък днес Пловдив вече има най-добрата колоездачна зала в цяла Югоизточна Европа.

Колодрума вътреИзпълнени са 28 специалности в проектирането, което прави залата изключителна, обясни арх. Абаджиев. Единственото, което ѝ липсва е система за провеждане на концерти, което не значи, че акустиката ѝ е лоша. Напротив, тя е с коефициент 1.92, който отговаря на характеристиката „отлична“, допълни проектантът.

Подът на пистата е направен от Сибирска лиственица, което позволява състезателите да поставят световни рекорди на него, тъй като е най-добър за колоездачни турнири.

Администрацията на Колодрума ще се състои от 13 души, като това число включва всички от управителя до чистачките, посочи кметът Иван Тотев. На предстоящата общинска сесия ще се гласува устройството на новото общинско предприятие Колодрума. Предстои да се избере консултантска фирма, която да коригира наемните цени на съоръжението. Бюджетът на новото общинско предприятие ще влезе в бюджета на общината, посочи Тотев. През първата година целта на управлението на Колодрума ще е приходите и разходите да бъдат изравнени.

пресконференция за КолодрумаВ самото строителство бяха заложени ниски експлоатационни разходи, подчерта Тотев и даде пример с климатичната система за отопление и охлаждане. Колодрума ще е първото съоръжение, което ще използва когенерацията на ЕВН Топлофикация така че по една и съща система да се топли и изстудява.

Откриването на спортната зала ще е от 18:30 часа на 30 август. В този част се очаква да финишира именно пред Колодрума националната колоездачна обиколка на България, а състезателите ще влязат с колелата и вътре върху новата писта, разказа шефът на редакция „Спорт“ в БНТ Методи Манченко. Като партньор националната телевизия ще излъчва директно откриването на залата. Поканени са най-елитните спортисти на страната, в това число и легендарните пловдивчани Христо Стоичков, Стефка Костадинова и Йордан Йовчев. Пловдивската опера ще създаде великолепието на старта, за което ще допринесат и други изпълнители.

 

Leave a Comment