Оранжерийните краставици са малко, затова са скъпи

През септември цената ще падне, предположи председателят на БАПОП Красимир Кичуков

оранжерия„Лятното производство на оранжерийни краставици в момента е силно ограничено, а полско почти няма. Това е причината за поскъпването на тази стока.“ Това каза пред АгроПловдив председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Красимир Кичуков.

Той обясни, че миналата година краставиците са се продавали доста евтино, дори и под себестойността им, тъй като доста оранжерии са заложили реколта. „Пропадането“ през 2014-а накарало повечето оранжерийни производители да се откажат от тазгодишното лятно производство. Това пък дало значителна преднина на малкото оранжерии, в които са решили да отглеждат краставици в най-топлите месеци на годината.

За разлика от доматите, вносът на краставици е слаб и така е открай време. Ето защо в момента цената на зеления зеленчук се е удвоила спрямо месец юли и е със 70% по-висока спрямо август 2014 г., по данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

„Оранжериите са отговорни за 25-30% от общото производство на зеленчуци в страната. В същото време секторът е силно подценен от земеделското министерство“, обясни Красимир Кичуков. „Годишните субсидии, които се полагат на оранжерийните производители са общо 2.5 млн. лв. Толкова, колкото получават стопаните, които отглеждат биволи“, сравни председателят на БАПОП. Заради слабата помощ оранжерийните производители не залагат зимно производство на домати, например, тъй като отоплението е разход, който не могат да си позволят. „И от декември до април печелят гръцките производители и търговците“, даде пример той.

Красимир Кичуков предположи, че през септември ще има спад в цената на краставиците, тъй като на пазара ще излезе продукция от повече оранжерии и така, по правилата на конкуренцията, цената ще се снижи.

Прочети още: 100% скок на оранжерийните краставици, доматите падат с 20 на сто

Leave a Comment