Българинът прави по 150-250 литра домашно вино да изкара зимата

Всяка къща в Брестовица става магазин за грозде по това време на годината

гроздоберБългаринът прави между 150 и 250 литра домашно вино, за да е спокоен, че няма да закъса през зимата. Това разказват жители на село Брестовица, в което по това време на годината всяка къща става магазин с една единствена стока – винено грозде.

Въпреки, че в Брестовица има четири винарни, нито една от тях не изкупува грозде от дребните лозари, тъй като те си имат собствени масиви. Затова хората чакат и се оглеждат за домашни майстори от Пловдив и други градове в страната. Защото винените лозя в землището никак не са малко – към 14 000 декара.

От 300 до 500 килограма грозде е средната поръчка на клиент, като чепките вървят по 0.60 лева за килограм. Ако купувачът е сериозен и търси от 1 тон нагоре грозде, цената пада до 0.50-0.55 лева.

„От 100 килограма грозде с добър рандеман излизат към 60 литра вино“, обяснява Георги Билев, лозар от Брестовица. Според неговите наблюдения Памидът е с най-висок рандеман – надхвърля 60%, а Кабернето е с най-нисък – до 50%. Истината е, че се създават нови разновидности на Кабернето, които са с подобрен рандеман, допълва той.

В момента в по-ниските части в страната Каберне совиньон и Мерло са готови за беритба, но в Брестовица смятат, че след няколко дни двата сорта ще достигнат необходимите захари. Натрупването им се е забавило, тъй като лозята са доста натоварени и заради обилната реколта от тон и повече на декар по-бавно узряват. Разбира се, има и масиви, в които двата сорта вече са добре узрели.

Ако сега закупите грозде и го намачкате, след 21 дни ще имате „лудо вино“, а до 30-ия божолето ще е готово, информират от Брестовица. Това е заради благодатния ни климат. Във Франция, например, младото вино става за повече от два месеца, у нас – за един.

Прочети още: Как се прави вино за награда разказва майстор от Брестник

Leave a Comment