МЗХ получи антинаградата „Катинар“ за влошен достъп до информация

аграрно министерствоИзследване на фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) за последната година открои Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) като институциите, които препятстват гражданския достъп до информация . И двете ведомства получиха антинагради на церемонията по случай международния ден на правото да знам, организиран от ПДИ, информира „Капитал“.
Земеделското министерство получи приза „Катинар“, тъй като системно нарушава разпоредбите на ЗДОИ, като не поддържа секция „Достъп до информация“ на своята интернет страница. Освен това МЗХ е въвело изискването електронните заявления по същия закон да бъдат придружавани и от електронен подпис. Министерството не е предоставило информация за името и длъжностната характеристика на определения по ЗДОИ служител, който би следвало да отговаря на получените заявления. Антинаградата е в категорията „Институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ)“.
МОСВ пък получи приза „Вързан ключ“ заради абсурдната си позиция, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. В редките случаи, когато такъв не е отказван, се стига до преразказване на съдържанието на поисканите документи, но не и предоставянето им. Още по-абсурдното е, че това се извършва в писмени справки, за които МОСВ често изисква и плащането на баснословни суми от гражданите.

 

Leave a Comment