Ябълки от Пловдивско напълниха хипермаркетите

Иво Тинков

Иво Тинков

Ябълки от пловдивски фермери напълниха хипермаркетите. Хубаво е, че имената на производителите могат да се прочетат на отделни етикети, така че когато потребителят закупува плодове да е наясно къде са расли и узрели. И ако са му харесали, догодина отново да ги потърси.

Различни сортове ябълки на братя Тинкови от Строево са подредени в касетки и контейнери в един немските хипермаркети. Производителите се грижат за общо 150 декара градини, в които зреят 14 сорта. Част от стоката я предлагат директно и самостоятелно на една от веригите, други количества – заедно с група овощари. По няколко тона се пласират и чрез тържищата. „Направихме контакт с изпълнителния директор на хипермаркета, когато преди две години откриха пазар на производители пред един от техните магазини в Пловдив“, обясни Стоян Тинков. Оттогава вече трета година реколтата на градините се търгува лесно и удобно именно чрез този търговец.

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев

Фермерът Красимир Кумчев предлага ябълки и зеленчуци на почти всички хипермаркети. „Не мога да си представя как иначе мога да продам тонове продукция чрез тържищата“, призна той. Неговото стопанство е край Трилистник. Фермерът обясни, че хипермаркетите са много коректни в плащанията, които стават между 14 и 20 дни от доставката на стоката. В момента освен ябълки, той продава чрез дискаунтерите по 7 000 салати на ден. Когато има пикове в прибирането на продукцията, производителите влизат в „акция“ и така успяват да реализират стоката напълно, макар и на по-ниски цени.

Групата производители „Бул ейпъл“ООД, чиито градини са в района на община Първомай, също са открили удобния начин на продажби чрез търговските вериги. Съдружници в нея са „Доян агро“ООД от Банкя с управител Янко Манолов, Йордан Балабанов, който е управител и съдружник в оранжерии „Грийнс“, ЕТ „Агро – Янко Манолов“ и Димитър Ж. Запрянов от Първомай.

Наскоро от „Бул ейпъл“ внесоха инвестиционно предложение за създаване ябълкови градини в землищата на две села в община Първомай – Езерово и Крушево.

1 Comment

  1. ЗС каза:

    Производител на ябълки съм от регион Враца градината е в преход към биология .Имам на склад 15 тона ябълка средно едра не сортирана червена с отлични вкусови качества флорина в касети цена 50ст от място при интерес 0893447886.

Leave a Comment