Шест браншови организации настояват в мярка 4.2 да се изиска изрично използването на родни суровини

В становището им се настоява мярката да даде възможност и земеделски производители – неюридически лица, да могат да кандидатстват

Shtaigi02Шест браншови организации излязоха с общо становище по условията за прилагане на мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделски продукти“ от новата ПРСР.

Това са Националният съюз на говедовъдите в България, Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, Българска асоциация Биопродукти, Фондация за биологично земеделие Биоселена, Сдружение за биологично пчеларство и Национално обединение на младите фермери в България.

Основните забележки и предложения на организациите към публикуваната на електронната страница на МЗХ проектонаредба по мярката са две.

„… С пълното съзнание относно важността на преработката, като основен двигател за реализиране на земеделската продукция, бихме желали да подкрепим направеното предложение на работната група от минимум 10 % от договорите за доказване на суровинна база да бъдат с регистрирани по Наредба № 3 земеделски производители“, се казва в общото становище, изпратено към медиите.

„С радост посрещаме изказването на зам. министър Васил Грудев пред медиите, че ще се насърчава преработката на суровина от родни земеделски производители, но от друга страна твърдо заявяваме, че е недопустимо да се получават 30 т. от критерий „Проекти с инвестиции и дейности насочени в чувствителни сектори“ без с това да се гарантира изкупуване и преработка на родна БЪЛГАРСКА земеделска суровина. В раздел „Придружаващи специфични документи“ за доказване на този критерий е записано: „Предварителни договори с описани количества и цени на суровините, като доказателство, че над 75 % от обема на преработваните суровини са от растителен или животински произход, попадащи в обхвата на Приложение № 5, съгласно производствената му програма за първата прогнозна година от бизнес плана след изплащане на финансовата помощ“.

По този начин формулиран критерия дава предимство на сключен договор, например с турски производител на домати или вносител на турски домати.“

В становището се подчертава, че чувствителните сектори, изброени в Приложение № 5  (от проектонаредбата) са българските земеделски сектори, които се намират в тежко икономическо състояние.

„Вярваме, че Министерство на земеделието и храните ще направи всичко възможно да подкрепи БЪЛГАРСКИТЕ земеделски производители, в неравната им борба с вносните и в много случаи некачествени земеделски суровини, които ще бъдат СУРОВИННА база за БЪЛГАРСКАТА преработвателна промишленост“, оптимистично заявяват в становишето браншовите организации.

Друга пречка за насърчаване на родното производство те виждат в ограничението по мярката да могат да кандидатстват само лица регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите. Това означава, че земеделските производители – физически лица не могат да кандидатстват по мярка 4.2.

„За нас остава непонятно каква е разликата между физическо лице земеделски производител и едноличен търговец (ET) земеделски производител, като бенефициенти по подмярката. В действителност точно Министерството на земеделието и храните нееднократно е заявило, че насърчава достъпа на производителите до пазара, а в момента се прави точно обратното. Първо от 20 на 10 точки бе намален приоритет „Предприятието на кандидата предвижда в бизнес плана преработката на минимум 65% собствени или на членовете на групата/организация на производители или на предприятието суровини /земеделски продукти/“, който директно касаеше преработка на собствена суровина. В момента се ограничава достъпа точно на тези земеделски производители, които биха реализирали малки като инвестиция, но изключително „живи“ и с голяма добавена за обществото стойност проекти“, обясняват браншовиците. Според тях въвеждането на посоченото ограничение ще натовари потенциалните бенефициенти физически лица да направят допълнително разходи за регистриране на фирми, като също така ще ги откаже от кандидатстване и ще насърчи развитието на сивия сектор в България.

 

Leave a Comment