МЗХ се усъмни: Много млади фермери искат да станат зайцевъди по мярка 6.1

Според зам.-министър Васил Грудев ситуацията с фермите за калифорнийски червеи вероятно се повтаря

зайцефермаМного от младите фермери са поискали да създадат ферми за отглеждане на зайци. Това показали проектите, с които те кандидатствали по мярка 6.1, която бе отворена за прием на 29 юни, разкри пред „Дарик“ зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

От земеделското министерство смятат интереса за отглеждане на зайци са съмнително висок.

„Във всички проекти, които са готвени извън Националната служба за съвети в земеделието, няма как да не забележим, че отново се опитваме да правим леко залитане към определени инвестиции, които чрез минимални инвестиция на самия бенефициент, да доведат до получаване на това ниво, което да бъде допустимо за подпомагане. В случая говоря за проекти, свързани с отглеждането на зайци. Буди впечатление в мен, че миналата програма беше калифорнийският червей, това го прекратихме. Сега виждам, че започва един процес по явно търсене на определени вратички с отглеждането на зайци. Може би се дължи на това, че зайците нямат съответната идентификация. А може би хората си мислят, че те лесно могат да бъдат транспортирани от един обект на друг и заявявани многократно”, усъмни се зам.-министърът.

„Ние ще вземем необходимите мерки. Вече сме дискутирали с колегите от Фонд „Земеделие”, за да не допуснем такова изкривяване. Казвам го за информация на земеделските стопани, че не е добре да се подвеждат по съветите на знайни и незнайни консултанти, а на първо място трябва да гледат бизнес логиката на своята инвестиция”, посъветва Грудев.

 

Leave a Comment