29.Х.: Божият слуга епископ Иван Романов от Раковски е осъден и след 2 месеца изтезания, умира

епископ Иван Романовкатолически кръст на църкваНа 29 октомври 1952 г. роденият в Балтаджии (днес квартал „Секирово“ на Раковски) епископ Иван Романов изслушва присъдата си в Софийския съд – 12 години затвор. Бившият личен камериер на папите Пий XI и Пий XII, вече е на 74 години. Обвинен е в шпионаж в родината си и вероятно знае, че смъртта е наблизо. В началото на следващата година благият духовник умира след мъчения.

Иван Романов е роден в годината на Освобождението. Още 23-годишен е ръкоположен за свещеник на католическата църква. До 1905 г. той служи като помощник-енорист при западно-католическия храм „Св. Йосиф“ в София, а през лятото на 1906 г. е назначен за капелан на княз Фердинанд, до абдикирането на монарха от България, разказва „Либерален преглед“.

През август 1923 г. папа Пий XI го назначава за свой камериер – длъжност, потвърдена в последствие и от папа Пий XII. Епископският викариатски престол в Пловдив той заема след 24-годишно служене на църквата извън отечеството си. Ръкополагането му се осъществява в софийската църква „Св. Йосиф“, в която били първите му свещенодействия (4 октомври 1942 г.).

На 17 ноември 1998 г. Католическата църква го обявява за „божи слуга“ – титла, която се дава на починали верни служители, които са се отличили през земния си живот със святост и героичност на добродетелите.

 

Leave a Comment