Дефицит на царевица в ЕС, 1 млн. тона остатък на пшеница в България

Допуснати сме до търговете на хлебно зърно в Египет, но нямаме инфраструктура, за да участваме в тях, обявиха от Софийска стокова борса

зърно, USDAТази година Европейският съюз ще трябва да внесе царевица, тъй като реколтата ще е с 18 милиона тона по-малко, съобщиха днес от Софийска стокова борса (ССБ) при преглед на движението на борсовите стоки. Всички държави в Евросъюза обявяват по-ниски количества от зърнената култура. За разлика от тях, Украйна, където площите с пшеница са рекордно свити, е заявила, че увеличава царевицата и маслодайния слънчоглед.

У нас цената на царевицата е 260 лв./т без ДДС и е 4% по-ниска на годишна база, посочи Антонина Белопитова.

Никога през последните 15, а дори и 20 години, цените на зърнените култури не са се задържали толкова ниски през зимните месеци и по това време на годината, обърна внимание изпълнителният директор на ССБ Васил Симов. Обичайно те растат, когато наближава сезонът на жътвите.

Преходните запаси от пшеница в страната са 1 милион тона и от борсата се надяват това количество да намалее значително до прибирането на новата реколта. За това вероятно ще помогне и допускането на България до големия пазар на Египет, откъдето купуват хлебно зърно и другите африкански държави. Отскоро нашите фирми износителки имат право пряко да участват в търговете. Според Антонина Белопитова обаче има инфраструктурни пречки пред българския износ за Египет. Страната ни не е подготвена с пристанище и кораби. „Тоест ние сме включени в този списък за Египет, но няма как да го осъществим на практика и затова, както досега се случваше по нелегален път българска пшеница да излиза през Румъния, сега съвсем легално българска пшеница ще излиза отново през Румъния“, каза тя.

В момента цената на пшеницата е около 157 долара за тон и е 15% по-ниска спрямо същия период на 2015 г. Брашното тип 500 пък е поевтиняло едва с 3 на сто и се продава на едро за 0.68 лв./кг.

На годишна база рапицата отбелязва 4% поскъпване, посочиха от борсата. В момента тя струва 650 лв./т без ДДС, а преди година се е търгувала за 625 лв. Новата реколта рапица в ЕС се очаква да бъде с 3 млн. т по-малко или 21.6 млн. т. Всички държави са обявили намаление, с изключение на Румъния, където земеделците очакват по-добра реколта.

Маслодайният слънчоглед достигна в края на миналата година 700-730 лв./т, но вече е поевтинял до 660 лв./т.

Слънчогледовото олио е поскъпнало в Ротердам, където е центърът на световната му търговия, с 6 процента и струва 850 долара/тон. У нас увеличението е същото, едровата цена на олиото е 1.73 лв.

Заради очакваните засушения в Бразилия, предизвикани от Ел Ниньо, захарта е с годишен скок между 19 и 21%. У нас тя се търгува на 1.18 лв./кг и е с 19 на сто по-скъпа спрямо година по-рано.

Като силно политизирана стока петролът е на минус от 24%, сравнено с април 2015. В момента цената за барел е 42 долара. При търговете на ССБ се отчита спад в цената на бензина от 18% и в цената на дизела от 27 на сто.

 

Leave a Comment