Кошерите в пчелините на 40 км от с. Добри дол да се затворят. Ще се пръска с отрова!

пчелиУтре, 23 април, в пчелините, които са в радиус от 40 км по въздух от село Добри дол, община Първомай, не трябва да се допуска летеж на пчелите. За това предупреждава заповед на областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Причината е, че ще се извърши авиационно третиране на площите. Ще се пръска с инсектицида Циперметрин, който е смъртоносен за пчелите. Целта е да се унищожат някои от преносителите на вируса на Заразния нодуларен дерматит, който напада говедата. В кравеферма в село Добри дол бяха установени болни животни и бе издадена заповед за ликвидиране на цялото стадо от 101 глави.

40-километровата зона около Добри дол обхваща освен цялата община Първомай, но и част от общините Садово, Раковски и Асеновград на Пловдивска област. Третирането ще засегне и значителна част от Хасковска и Старозагорска област, тъй като селото е на границата между трите области.

Служители от Областната дирекция по безопасност на храните изразиха пред АгроПловдив съмнение, че властите ще се справя в толкова кратък срок с цялата организация по третирането. И още по-важно – че ще успеят да предупредят навреме пчеларите. „Най-вероятно е утре да не се пръска, но все пак е по-добре пчеларите да затворят за всеки случай кошерите, защото нищо не е сигурно“, казаха те.

Заповедта на Здравко Димитров бе разпространена до медиите в 15:56 часа днес, 22 април.

 

Leave a Comment